Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
| |
Arenele de la Campionatul Mondial 2014 din Brazilia - de la vechi la nou
Vara lui 2014 ne aduce un eveniment major din lumea sporturilor, Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia.
Un prilej bun pentru cei pasionati de fotbal de a sarbatori alaturi de echipele preferate, si nu numai; spectacolul este la el acasa in Brazilia, manifestandu-se prin fotbal, muzica, dans si locatii. Arenele de anul acesta, 12 la numar, sunt o combinatie reusita intre vechi si nou, meciurile fiind jucate atat pe stadioane in care a fost scrisa istoria fotbalului inca de la inceputul secolului trecut, cat si pe stadioane ridicate recent , care-si asteapta cu nerabdare contributia.
Sa admiram, asadar, fiecare stadion in parte:
Estadio do Maracana
Maracana este fara indoiala una dintre cele mai cunoscute arene de fotbal, inaugurand in anul 1950 primul Campionat Mondial de Fotbal din Brazilia. Stadionul din Rio de Janeiro a fost proiectat de Rafael Galvao, Pedro Baulo Bernandes Bastos, Orlando Azevedo si Antonio Dias Carneiro, constructia fiind ridicata in estul orasului si creand numeroase controverse. Numele oficial al stadionului este ‘Estadio Mario Filho’, in cinstea jurnalistului care a sustinut construirea, insa porecla ‘Maracana’ ramane numele cunoscut de toti. Arena a fost reconstruita in 2013 in cinstea Campionatului Mondial de anul acesta, si poate gazdui aproape 79,000 de spectatori. Ca structura, cele doua tribune din planul initial au fost inlocuite de una singura, acoperisul de beton a fost demolat, iar in locul sau fiind folosita o membrana tensionata din fibra de sticla ce acopera 95% din scaune. Culorile noilor scaune sunt galben, albastru si alb, care alaturi de verdele proaspat al terenului formeaza culorile nationale Braziliei.
Itaipava Arena Fonte Nova
Arena Fonte Nova din orasul Salvador a fost inaugurata in primavara lui 2013, si ridicata in locul stadionului ‘Estadio Fonte Nova’, demolat in 2010. Arhitectii germani Marc Duwe si Claas Schulitz au planuit construirea unei arene cu consum redus de energie si s-au bazat pe structura vechiului stadion lasand unul din capetele arenei deschis pentru a oferi priveliste asupra lacului din vecinatate. Mai mult insa, Fonte Nova nu este o locatie dedicata doar fotbalului, putand de asemenea gazdui evenimente, concerte sau piese de teatru. Traditia stadioanelor din Brazilia a fost pastrata, stadionul avand forma unei copite de cal, cu deschidere in partea sudica. Aceasta permite circulatia optima a aerului, iar celelalte evenimente pot avea loc concomitent, fara a deranja meciul de fotbal. Deasupra deschiderii se afla un restaurant ce ofera vedere panoramica asupra lacului si a terenului. Acoperisul reprezinta punctul cheie al arenei, cantarind doar 45 kg/m² si fiind unul dintre cele mai usoare acoperisuri de stadion; optimizarea geometrica a acestuia acopera toate cerintele necesare (liniile de vizare, protectie solara, drenaj si rezistenta la vant). Fatada reprezinta iarasi o marca a consumului redus prin prezenta elementelor de umbrire cu inclinatii ce variaza in functie de orientarea fatadei, maximizand astfel consumul de lumina naturala. Fonte Nova poate gazdui peste 50,000 de vizitatori.
Arena da Baixada
Arena da Baixada descrie imbinarea dintre vechi si nou, fiind deschisa in 1999 in locul unui stadion ce data inca din 1914. Joaquim Americo Guimaraes a fost arhitectul care a proiectat arena, iar renovarile au fost efectuate cu ajutorul lui Carlos Arcos. Capacitatea stadionului este de 43,000 de locuri, iar fatada de la nivelul solului este semi-transparenta, lasandu-i pe trecatori sa traga cu privirea. Aleea din fata are o suparafata de peste 6,000m² si pune in valoare scopurile multiple pentru care va fi utilizat stadionul: pe langa fotbal,aici se vor putea juca si basket, volei sau tenis. Baixada a fost gandita tinand cont de apropierea de fani, reducandu-se astfel distanta dintre teren si tribune. Pentru intretinerea ierbii a fost amplasat un sistem de irigatii automat ce foloseste apa de ploaie.
Novo Mineirao
Arena din Bel Horizonte a avut deschiderea in anul 1965, sub egida arhitectilor Eduardo Mendes Guimaraes Junior si Gaspar Garreto. Proiectul de renovare a fost initiat in anul 2012 de Bruno Campos, Marcelo Fontes si Silvio Todeschi, adica BCMF Arquitectos. Scopul proiectului a fost acela de a lega utilizarea stadionului de evenimentele culturale din oras, transformandu-l intr-un centru de mare interes pentru turisti. Spatiile libere din jurul arenei amintesc de iconografia aspectului initial, fatada fiind intrata in patrimoniul national. Cele 65,000 de locuri sunt aranjate in mai multe randuri de tribune, tribuna de sus fiind aproape identica cu cea a stadionului anterior, iar tribunele de jos suferind o reconfigurare completa. Echipa de la BCMF Arquitectos a reusit sa obtina Certificarea LEED pentru Novo Mineirao, garantand astfel ca materialele, utilajele, si procedurile folosite sunt prietenoase cu mediul si servesc principiului sustenabilitatii.
Arena Castelao
Stadionul din Fortaleza a tinut primul meci in 1973 sub numele de Estádio Governador Plácido Aderaldo Castelo, iar ‘parintii’ sai au fost José Liberal de Castro, Gehard Ernst Borman, Reginaldo Mendes Rangel, Marcílio Dias de Luna si Ivan da Silva Britto. Proiectul initial a fost unul simplu, stadionul fiind format dintr-o tribuna ovala de dimensiuni mici, neavand acoperis si putand adaposti in jur de 70,000 de suporteri. In anul 1980 a fost adaugata o a doua tribuna, iar acoperisul a fost montat in anul 2002. In ceea ce priveste lucrarile pentru Campionatul Mondial, tribuna de jos a fost demolata si reconstruita, iar stadionul a beneficiat si de un nou acoperis. O parte a fatadei cladirii este placata cu sticla, avand atat un rol estetic cat si un rol practic, prevenind supraincalzirea prin reflectia razalor de lumina. Suprafata de 36,000m² a acoperisului este de asemenea placata cu un material care nu absoarbe caldura si care permite aerului sa circule in interiorul stadionului. Mai mult, materialul ofera izolatie acustica si luminozitate optima pentru transmisiile televizate. Renovarile pentru Arena Castelao functioneaza in spiritul dezvoltarii durabile, folosindu-se doar materiale reciclate.
Estádio Nacional de Brasília Mané Garrincha
Arena din capitala Braziliei este dedicata lui Oscar Niemeyer, arhitectul care a proiectat orasul Brasilia. Structura impunatoare a stadionului, cu peste 70,000 de locuri, se incadreaza perfect in peisajul modernist al capitalei. Cea mai usor observabila trasatura sunt cei 288 de stalpi de sustinere plasati la exterior pentru a sustine acoperisul, amintind de fascinatia lui Niemeyer pentru strictetea formelor liniare alaturate prin constrant unduirii formelor curbe. Construita dupa planul lui Eduardo Castro Mello, arena a avut deschiderea oficiala la data de 18 mai 2013, desi proiectul a suferit numeroase intarzieri; costul final s-a ridicat la aproape 1miliard de dolari. Respectand traditia procedurilor prietenoase cu mediul, Estádio Nacional de Brasília Mané Garrincha functioneaza pe energie solara, avand panouri solare dispuse inconjurul deschiderii circulare din acoperis ce pot genera 2.5 megawati. Si nu numai, sistemul de irigatie al terenului se bazeaza pe colectarea apei de ploaie. Dupa Campionatul Mondial, stadionul va gazdui si numeroase alte evenimente, nu doar de natura sportiva.
Arena Amazônia
Localizata in Manaus, Arena Amazônia a fost deschisa in martie 2014, lucrarile incepand din martie 2010. Conceptul grupului german GMP Architekten propune tehnologii de ultima generatie intr-o forma ce aminteste de specificul mediului natural brazilian. Motivul inspiratiei a fost un cos cu fructe din Amazon, in 7 culori fiecare determinand un fruct in parte: pepene, banana, ananas, portocala, mango, guava si papaya. Asamblarea fatadei si a acoperisului pentru a lua forma cosului indigen s-a dovedit a fi una dintre cele mai elaborate proceduri din constructie. Stadionul a fost creat in concordanta cu climatul tropical al zonei, avand o structura formata din grinzi in consola care-si ofera sustinere reciproca si grinzi din otel care au si rol de scurgere pentru ploile tropicale frecvente din zona. Modulele in forma de X ale structurii de metal cantaresc 7,000 de tone, iar peste acestea au fost asezate 252 de panouri din membrane de teflon si fibra de sticla. Beneficiile acestora nu se refera doar la protectia impotriva radiatiilor solare ci si la cresterea ventilatiei la interior. Astfel, niciuna dintre conditiile extreme ale climatului tropical nu ii va putea deranja pe cei 45,000 de spectatori asteptati.
Estádio Beira-Rio
Stadionul Beira-Rio a fost creat in urma succeselor realizate de Sport Club Internacional in anul 1969. Echipa Hype Studio Architecture a initiat proiectul de reabilitare a arenei din Porto Alegre in 2006, adaugandu-i nu numai un acoperis modern si durabil, ci si reconstructia tribunei inferioare aducand-o mai aproape de teren. Mai mult, stadionul a fost remodernizat prin implementarea de magazine si centre comerciale, zone VIP si chiar si un muzeu. Capacitatea sa actuala atinge 51,000 de locuri. Cat despre partea de constructii, acoperisul a fost proiectat ca o structura modulara formata din 65 de grinzi de otel care se ridica la 42m deasupra terenului. Grinzile au fost pre-asamblate in afara arenei, iar acoperisul a fost acoperit de o membrana PTFE. Pentru parcare au fost create doua cladiri separate, una de inaltime mai mica decat cea a copacilor din jur pentru a nu deranja aspectul mediului inconjurator si una aflata sub aleea din partea cealalta a complexului. Locatia stadionului reprezinta un element cheie din punct de vedere al dezvoltarii durabile, situandu-se in centrul orasului Porto Alegre si fiind foarte usor de accesat atat prin mijloace de transport in comun cat si mergand pe jos. Din aceste motive, Estádio Beira-Rio asteapta obtinerea Certificarii LEED.
Arena Corinthians
Arena Corinthians sau Arena de São Paulo a fost inaugurata in 2014, si tot aici s-a tinut si festivitatea de deschidere a Campionatului Mondial. Planul proiectului a fost realizat de Anibal Coutinho, Diegues si Lamb Architects, iar constructiile au demarat in mai 2011. Forma arenei este un dreptunghi cu laturile de 267 si 228m, iar inaltimea constructiei este de 43m, avand o capacitate de peste 48,000 de locuri. Aceasta este alcatuita din doua cladiri, una situata in partea de est si cealalta in partea de vest. Dimensiunea arenei este de exact 777m, 77 fiind considerat numarul norocos al echipei Sport Club Corinthians Paulista. Anibal Coutinho explica simbolistica, spunand ca in anul 1977 echipa s-a bucurat de una dintre cele mai mari victorii, iar adresa stadionului este 777 São Jorge St. Cladirea din partea vestica are o fatada de 6,200m², iar sticla din care este facuta este curbata si aminteste de o minge de fotbal care loveste poarta. Corpul din partea de est beneficiaza de unul dintre cele mai mari ecrane video din lume. Peretii externi sunt acoperiti de placi ceramice, iar acoperisul este protejat de o invelitoare de tip Firestone Ultraply TPO ce ajuta la colectarea apei de ploaie pentru refolosire. Arena Corinthians aduce insa si o inovatie in ceea ce priveste terenul, acesta utilizand pentru prima data o tehnologie de racire pentru a preveni uscarea ierbii; astfel, iarba este asezata peste un sistem de tevi cu perforatii care imprastie apa rece si aduc iarba la nivelul optim pentru crestere.
Arena Das Dunas
Inspirata dupa peisajul cu dune de nisip al orasului Natal, Arena Das Dunas s-a deschis in 2014, proiectantii sai fiind Christopher Lee si echipa de arhitecti de la Populous. Stadionul impresioneaza inca de la prima vedere prin design, fiind compus din 20 de module in forma de petala, mai inalte in partile laterale pentru a da impresia ca dunele de nisip se afla in miscare. Conditiile climatice ale zonei Natal au fost luate in considerare pe parcursul dezvoltarii proiectului, permitandu-se brizei marine sa patrunda in stadion prin folosirea de lamele ETFE (ethylene tetrafluorethylene) in spatiile dintre petale. Structura petalelor este formata din grinzi de otel invelite in panouri de aluminiu pentru a atenua zgomotul dar si pentru a preveni incalzirea spatiului arenei. Stadionul Das Dunas poate gazdui pana la 33,000 de spectatori, desi pentru Campionatul Mondial au mai fost adaugate inca 10,000 de locuri. Inaltimea stadionului atinge 50.5m in punctul superior al petalelor, iar acoperisul ajuta si la colectarea apei de ploaie. Si desigur ca si dupa terminarea campionatului, arena va fi un loc ce merita vizitat datorita evenimentelor multiple ce vor putea avea loc.
Arena Pernambuco
Atunci cand arhitectul Daniel Fernandes a luat in primire construirea Arenei Pernambuco in Recife, scopul principal a fost sa creeze o cladire foarte bine integrata in mediul inconjurator si care sa ajute dezvoltarea de viitor a zonei. Naturalizarea constructiei a fost generata prin ajutorul elevatiei topografice, dand impresia ca a ‘crescut’ din pamant si nu ca a fost construita. Geometria ascendenta inlesneste asmiliarea in mediul inconjurator si reduce impactul cauzat de dimensiunile ridicate. Stadionul va servi pentru mai multe scopuri si va deveni un centru urban important cu zone rezidentiale, comerciale si educationale care vor ajuta la cresterea economica a orasului Recife. Principiul durabilitatii se regaseste bineinteles si la acest proiect, echipa lui Fernandes folosind mecanisme ce faciliteaza ventilatia naturala si sisteme de stocare a apei de ploaie, care ulterior poate fi incalzita cu ajutorul panourilor solare instalate pe acoperis. Mai mult, Arena Pernambuco face parte dintr-un plan de dezvoltare durabila in care, impreuna cu compania Odebrecht Energia, se doreste construirea unor ferme de panouri solare in vecinatatea stadionului ce vor putea acoperi consumul a 6,000 de oameni.
Arena Pantanal
Acest stadion a fost construit special pentru Campionatul Mondial, primul meci desfasurandu-se la 2 aprilie 2014. Orasul Cuiabá se afla in sudul padurii amazoniene, iar climatul este umed cu temperaturi de pana la 40°C, de aceea cei de la GCP Arquitetos si-au dat silinta sa construiasca o arena potrivita pentru cei aproape de 43,000 de suporteri asteptati la joc. Cu toate acestea, structura modulara din otel si beton prefabricat va permite reducerea numarului de locuri la 27,000 dupa terminarea campionatului pentru a minimiza costurile de intretinere. Pornind de la structura si de la materialele de constructie si mergand pana la sursa de energie, Arena Pantanal s-a dorit a fi o materializare a principiului durabilitatii. Astfel, toate materialele utilizate sunt reciclate si sunt garantat prietenoase cu mediul. Structura deschisa a cladirii permite accestul luminii naturale si circulatia aerului, iar gradinile si copacii amplasati in jurul stadionului joaca si ei un rol important, micsorand temperatura la interior. Au fost plantati nu mai putin de 1,500 de copaci ce ajuta la creerea unui micro climat cu temperatura si umiditate la nivel optim. In consecinta, Arena Pantanal a obtinut Certificarea LEED.
Arenele Campionatului Mondial reprezinta o abordare inteligenta, imbinand atat esteticul cat si functionalitatea. Cu toate acestea, costurile ridicate ale constructiilor au reprezentat un efort pentru statul brazilian. Oare chiar a meritat? Spuneti-ne si parerea dvs. comentand in rubrica de mai jos. Fie ca cei mai buni sa castige!
| |