Arhitecți de renume, provocați să construiască apartamente accesibile financiar. Iată rezultatul
Dortheavej Residence a fost proiectata pentru asocatia nonprofit din domeniul imobiliar Lejerbo, care inchiriaza locuinte persoanelor cu venituri reduse, ca parte a unui masterplan dezvoltat de designerul urban Jan Gehl.
Cladirea are cinci etaje si gazduieste 66 de apartamente cu suprafete cuprinse intre 60 si 115 metri patrati, cu o inaltime de 3,5 metri, cu vitraje generoase si cu balcoane orientate spre sud.
Constructia are forma unui “zid serpuitor” care creeaza un spatiu pentru o piata publica in zona intrarii, inspre strada, si a fost proiectata de arhitecti astfel incat sa semene cu o tabla de sah. Mai multe deschideri plasate la baza cladirii functioneaza ca portaluri spre gradina intima din spatele constructiei.
Pentru o integrare armonioasa a noii constructii intr-o zona dominata de cladiri industriale construite undeva inte 1930 si 1950, arhitectii au folosit o paleta simpla de materiale de constructii, constand in lemn si beton nefinisat.
"Locuintele accesibile din punct de vedere financiar reprezinta o provocare arhitectuala, ca urmare a restrictiilor impuse de buget. Noi am incercat sa mobilizam constructia modulara cu materiale modeste pentru a crea spatii locuibile generoase atat la scara urbana, cat si la scara rezidentiala", explica Bjarke Ingels.
Cei de la Lejerbo i-au abordat pe arhitecti in 2013, provocandu-i sa proiecteze un bloc de locuinte "sanatoase" cu un buget limitat.
"Ambitia noastra a fost sa cream apartamente accesibile financiar, realizate de catre cei mai mari arhitecti din lume. Impreuna cu BIG am reusit sa construim case sustenabile, sigure si functionale, care se afla in concordanta cu oamenii care locuiesc in ele", spune Jan Hyttel, presedintele Lejerbo.
Foto: Rasmus Hjortshøj