Arhitecții percep diferit spațiile față de alți oameni, conform rezultatelor unui nou studiu
Arhitectii, alaturi de pictori si sculptori, percep si descriu spatiile diferit decat ceilalti oameni - acesta este rezultatul unui studiu realizat recent de UCL si Bangor University. Desi concluzia pare evidenta la prima vedere, studiul demonstreaza cum cariera aleasa de o persoana poate influenta modul in care creierul lui / ei functioneaza.
In cadrul studiului, intitulat “Sculptorii, Arhitectii si Pictorii Concep Diferit Spatiile”, au fost invitati 16 participanti de profesii diferite (arhitecti, sculptori si pictori) , cu cel putin 8 ani experienta in domeniu, pentru a fi comparati cu alti 16 participanti. Fiecarui participant i-au fost aratate trei imagini: o imagine a Londrei prin Google StreetView, o pictura a Bazilicii Sf. Petru si o imagine suprarealista realizata pe computer. Apoi, fiecare participant a trebuit sa raspunda la un set de intrebari:
- Puteti, va rog, descrie mediul pe care il vedeti redat in imagine?
- Cum ati explora spatiul din imagine? Unde ati merge?
- Daca ati avea ocazia, cum ati modifica mediul din imagine?
Raspunsurile au fost apoi analizate folosind tehnica Analizei Cognitive a Discursului (dezvoltata de coautoarea studiului, Dr. Thora Tenbrink), ce are ca scop cartografierea proceselor de gandire subconstiente. “Analizand limbajul in mod sistematic, am remarcat niste tipare consecvente care s-au dovedit a fi foarte revelatoare.”, a spus Dr. Tenbrink.
Arhitectii au descris pragurile si limitarile spatiului perceput ca si cand acestea ar fi fost un model 3D real, ocupabil, si nu o compozitie 2D. In plus, in vreme ce pictorii s-au referit la elementele din dosul imaginii ca fiind pozitionate “in spate”, arhitectii au preferat termenul de “in capat”, ca si cand spatiul ar fi fost transpus pe o traiectorie vizuala (ca si cum ai spune “la capatul drumului”, si nu “in spatele drumului”). De asemenea, arhitectii au petrecut mai mult timp vorbind despre materialitatea spatiului descris.
Rezultatele pot fi de un real ajutor in a determina modul in care profesia afecteaza abilitatile cognitive spatiale, in vreme ce identificarea diferentelor poate imbunatati comunicarea dintre arhitecti si clienti.
“In munca de zi cu zi, artistii si arhitectii constientizeaza mai puternic mediul inconjurator, fapt ce se pare ca are o puternica influenta asupra modului in care ei percep spatiile”, a declarat autoarea studiului, Claudia Cialone. “Speram ca cercetarea noastra va duce la efectuarea mai multor studii, in domeniul abilitatilor cognitive spatiale, si pentru alte profesii, ce vor putea duce la identificarea unor noi modalitati de intelegere, reprezentare si comunicare a spatiului.”
Vezi studiul complet aici.