Arhitectul Jacques Ferrier, despre zgarie-norii sustenabili si arhitectura viitorului
Arhitectul Jacques Ferrier îsi prezinta conceptul din spatele Hypergreen, un proiect arhitectural despre care se crede ca poate anticipa aparitia unei noi generatii de zgarie nori. Acest turn ecologic se supune criteriilor arhitecturii sustenabile, folosind materiale eco-friendly si cele mai recente tehnologii din constructii.
„Proiectul Hypergreen pe care l-am realizat în parteneriat cu Lafarge, este un proiect de cercetare, adica nu este creat pentru o cladire reala, ci un soi de proiect-concept care se poate aplica în constructii.” declara Ferrier.
„El se axeaza pe idei futuriste, pe cercetari care pot da nastere unei noi formule pentru zgarie-nori, care sa tina cont de mediul înconjurator. E o sugestie pentru zgarie-norii viitorului, o idee care ne scoate din cutia prejudecatilor ca sa serveasca interesele generatiei viitoare. Dezvoltatorii, si Lafarge, in particular, sunt rezervoare de materiale noi, inovatoare, dar ele nu sunt privite ca atare. Daca spuneti beton cu performante constructive inalte, asta nu suna foarte atractiv. Un arhitect poate da forma unor astfel de materiale si poate gasi aplicatii care, sper eu, vor fi inspirationale.
Un zgarie-nori inalt, cu turbine de vant si gradini suspendate va da acestor materiale mai multa vizibilitate si le va face mai atractive. Suntem recunoscuti in mediul arhitectural, iar sprijinul unui grup international precum Lafarge ne-a dat suportul necesar pentru a prezenta acest proiect in noiembrie, la un important congres despre orasele futuriste, la Shanghai.”
Pavilionul francez de la Shanghai, in cadrul expozitiei din 2011, a surprins inca o data gratie proiectului Hypergreen. (In 2010, Jacques Ferrier Architects prezenta la Shanghai proiectul „Orasul senzual”, o cladire simpla, cu o gradina mare, in stil francez, in mijloc.)
In interviul postat pe YouTube, pe care il puteti urmari pe link-ul de mai jos, arhitectul Jacques Ferrier vorbeste despre structura dubla imaginata pentru Hypergreen, betonul perfomant folosit pentru fatada turnurilor si pentru structura lor, despre alte materiale folosite si despre stilul de viata in interiorul caldirii. Mai mult decat un obiect monolitic, el este un zgarie-nori cu gradini si birouri in acelasi spatiu, cu instalatii eoliene care transforma puterea vantului in energie ce asigura o treime din totalul necesar cladirii. „Pentru mine, arhitectura secolului 21 va fi sustenabila... sau nu va fi deloc”, sustine Jacques Ferrier.
Urmareste materialul video complet pe YouTube