Arhitectul Steven Holl sculpteaza decupaje geometrice pentru casa unor artisti
Geometria, avand o suprafata desfasurata de 85mp, este compusa dintr-o serie de sfere care se intersecteaza cu volumul principal avand o forma trapezoidala. Aceste decupaje marcate cu tamplarie din lemn masiv formeaza o zona de acces interesanta si marcheaza un vitraj generos pe unul din colturile de la etaj.
Purtand denumirea „Ex of In House”, proiectul a fost creat ca o manifestare a cercetarilor si documentarilor pe care echipa de arhitecti din cadrul biroului le-au facut in lucrarea denumita „Studiind interiorul” (Explorations of ”IN”).
„Casa este o alternativa la locuinta moderna din suburbii care se pierde in peisaj. Spre deosebire de tipologia curenta, Ex of In este o casa ce povesteste despre compresiune si goluri interioare”.
In mod frecvent arhitectul Steven Holl realizeaza in cladirile pe care le proiecteaza decupaje geometrice, cunoscute sub denumirea „goluri booleene”, obtinand astfel fatade cu forme deosebite si spatialitati interioare ce surprind.
In acest caz, formele surprind inca din zona de intrare, cand privirea iti este captata de un decupaj sferic finisat in lemn masiv. Acest mic hol conduce spre o zona de zi mai coborata, ce beneficiaza de inaltime dubla de nivel si un luminator cu forma semi-circulara.
In spatele scarii a fost amenajat locul de luat masa si bucataria, care se deschide spre o terasa pietruita si o piscina. Urcand pe scari se ajunge intr-un spatiu deschis ce poarta in planuri functiunea de dormitor. In spatele unei mici bai se afla o nisa in care sfera de mai jos a generat o serie de trepte curbe. Si platforma de la capatul lor poate fi considerata un spatiu pentru odihna, incapand cu usurinta o saltea.
Locuinta pe structura din lemn a fost facuta aproape integral din materiale naturale, cu tamplaria pentru ferestre si usi din lemn de mahon, tot din acest lemn a fost realizata si scara, iar peretii au fost finisati cu furnir de mesteacan. Exteriorul a fost realizat dintr-un produs ce are la baza sticla reciclata numit Poraver, ce joaca rolul unei tencuieli izolante.
Privita in ansamblu, cu formele si decupajele pe care le are casa, putem doar sa ne intrebam daca beneficiarii, artisti de meserie sunt multumiti de rezultatul final si daca le place sa locuiasca intr-o arhitectura cu forme deosebite.