Avantajele complexurilor rezidențiale din oraș față de cele din afara orașului
Atunci cand vine vorba despre casa, oamenii tind sa se imparta in doua tabere. Unii prefera locuintele aflate in plin centrul orasului, pentru flexibilitatea pe care o pot oferi, in timp ce altii sunt mult mai atrasi de casele aflate la marginea sau chiar la cativa km de oras, pentru doza de liniste si de libertate pe care o pot obtine.
Cu siguranta, intreaga situatie poate sa fie privita subiectiv. Fiecare om isi are propriile dorinte, propriile aspiratii si propriile obiceiuri, asadar, fiecaruia i se potriveste un anumit stil de viata. Totusi, exista o categorie de oameni care pur si simplu nu se pot hotara asupra modului in care doresc sa traiasca: in oras sau in afara lui?
Daca esti intr-o astfel de situatie si ai luat hotararea de a-ti achizitiona o locuinta, inainte de a contura o decizie este bine sa urmezi o serie de sfaturi:
- Opteaza pentru o locuinta noua. Locuintele noi sunt organizate mai bine, in asa fel incat sa se multeze pe cerintele omului modern, arata mai bine si sunt mai rezistente.
- Alege un complex rezidential. Indiferent ca este un complex rezidential in oras sau in afara lui, avantajele pe care le ofera sunt extrem de vizibile. De regula, un astfel de complex are locuitori tineri, dispune de mai multe facilitati destinate rezidentilor si este si mult mai sigur.
- Analizeaza cu atentie piata! Este bine sa eviti sa iei o hotarare in functie de impulsul de moment. Ofertele sunt nenumarate si este bine sa pui in balanta elemente precum pretul, modul de constructie, utilitatile aflate in proximitate si alte mici detalii care pot sa te afecteze in timp.
Complex rezidential in oras sau in afara orasului?
Problema majora apare in momentul in care trebuie sa iei o decizie in acest sens. Ambele solutii par a avea atat avataje, cat si dezavantaje.
Complex rezidential in oras
In ultima vreme, din ce in ce mai multe complexuri rezidentiale au fost construite in centrul oraselor, iar avantajele pe care le ofera sunt evidente:
- Permit un acces rapid catre orice tip de institutie si de utilitate. O locuinta in centrul orasului poate sa insemne scoli bune in imediata apropiere, spitale, supermarketuri, hipermarketuri, solutii eficiente si rapide de transport in comun, restaurante, modalitati de distractie si multe alte avantaje de acest fel.
- Au o valoare mai mare de piata. Cu siguranta, un apartament in oras poate sa fie vandut la un pret mult mai bun decat unul care este situat in afara orasului.
- Au toate avantajele unui complex modern, multe locuinte de acest fel beneficiind inclusiv de piscina, sali de fitness sau paza.
De regula, locuintele noi din oras sunt mai spatioase decat locuintele vechi si sunt compartimentate mai modern. Acestea sunt construite pe baza ultimelor standarde si cerinte, asadar, cel putin teoretic, sunt mult mai rezistente la factori neprevazuti, cum ar fi cutremurele.
Evident, trebuie mentionate si dezavantajele unui astfel de complex. Cei care doresc o libertate cat mai mare de miscare s-ar putea sa aiba de suferit in acest sens, in conditiile in care lipseste gradina si s-ar putea sa nu fie chiar atat de atractiv faptul ca exista vecini in toate partile. Este aproape imposibil sa gasesti case individuale in oras, ceea ce nu se poate spune si despre locuintele pe care le gasesti in afara orasului. Pe lista dezavantajelor poate sa fie trecut si faptul ca o locuinta intr-un complex rezidential din oras este ceva mai costisitoare, insa costul trebuie sa fie privit ca o investitie pe termen lung si foarte lung.
Complex rezidential in afara orasului
In ultimii ani, din ce in ce mai multi cosntructori au luat decizia de a construi locuinte in afara orasului. O parte dintre ai au ales sa construiasca apartamente, altii au optat pentru case insiruite sau pentru case individuale. O astfel de solutie surade unui numar din ce in ce mai mare de oameni care locuiesc in marile orase, iar motivele sunt urmatoarele:
- Exista o libertate mai mare. In afara orasului pot fi achizitionate case individuale, ceea ce inseamna gradina, aer curat si lipsa vecinilor aflati perete in perete cu tine.
- Preturile sunt mai mici. Cu banii investiti pe un apartament in Bucuresti, spre exemplu, se poate achizitiona o casa la 20-30 de kilometri de oras.
Din pacate, lista cu avantaje se opreste aici. Ansamblurile de locuinte din afara orasului pot contura o multime de probleme, unele dintre ele mai grave, altele mai putin grave:
- Lipsa unui transport bine pus la punct. Majoritatea locuintelor de langa oras obliga rezidentii sa circule cu masina proprie. Dat fiind faptul ca transportul public este aproape inexistent, legaturile dintre localitatile de langa oras si centru fiind foarte greoaie, strazile sunt extrem de aglomerate la orele de varf.
- Lipsa institutiilor. Familiile cu copii duc lipsa unor scoli de calitate, a unor gradinite sau a unor locuri de joaca bine puse la punct. De asemenea, accesul la spitale sau la alte institutii ale statului se face mult mai greoi.
- Timpul pierdut. Cei care lucreaza in oras sunt nevoiti sa piarda foarte mult timp pentru a ajunge acasa si pentru a ajunge la locul de munca. Acest lucru este un neajuns care nu pare a avea o rezolvare rapida.
Puse in balanta, cele doua solutii par a inclina talerul din dreptul locuintelor din oras. Evident, exista particularitati. In ultimii ani au aparut din ce in ce mai multi oameni care lucreaza de acasa, ceea ce poate sa micsoreze lista cu dezavantaje ale unei locuinte din afara orasului. Totusi, privind in ansamblu, o locuinta de viitor este una aflata in centrul societatii din care faci parte, care iti ofera un acces rapid la toate serviciile de care ai nevoie si care te ajuta sa economisesti timp si bani, sa fii cat mai eficient si sa te bucuri din plin de momentele de relaxare ale fiecarei zile.