Basilici celebre. Sute de ani de munca la o constructie
O cladire la care sa se lucreze sute de ani, iata un vis de care putini arhitecti mai sunt capabili in ziua de azi. Desigur, sunt multe constructii in lume care pot aspira la statutul de proiecte la care s-a muncit sute de ani, dar ne-am oprit asupra a doar doua biserici impresionante din Europa, din doua orase importante din punct de vedere turistic.
Domul din Florenta
Basilica Santa Maria del Fiore este catedrala arhidiocezei romano-catolice din Florenta. Denumirea acestui dom impunator se traduce prin "Sfanta Maria a Florii". Floarea de crin era simbolul Florentei, reprezentand vechiul nume al orasului - Fiorenza. Proiectata de Arnolfo di Cambio in anul 1296 pentru a fi cea mai mare biserica romano-catolica din lume, basilica a trecut insa printr-o multime de redimensionari pana la finalizarea ei, lucru care s-a intamplat abia peste 170 de ani. Astfel, atunci cand catedrala a fost termina era cea mai mare locas de cult, in acel moment, din Europa.
Sagrada Familia, Barcelona
Celebra cladire din Barcelona, inima Cataloniei, este inca neterminata, desi se lucreaza la ea din 1882. Proiectul initial era unul banal, dar din feriricre, la varsta de 31 de ani, Antonio Gaudi a preluat si a schimbat radical planurile, dedicandu-si restul vietii acestei constructii. Daca in Evul Mediu bisericile erau finantate din bani publici, aceasta nu a fost recunoscuta ca locas de cult mult timp. Oricum, pana si astazi constructia este finantata exclusiv din donatii si din banii incasati pe biletele de la intrare, dar impresioananta cladire nu duce lipsa de turisti.
Estimarile initiale au prevazut ca biserica va fi terminata abia in 2041, insa pentru Gaudi, care chiar a afirmat “Clientul meu nu se grabeste”, aceasta nu a reprezentat un impediment: cu atat mai maret a fost visul lui si mostenirea pe care a lasat-o catalanilor.
Din fericire, tehnicile de constructie au evoluat semnificativ de atunci, iar finalizarea proiectului va avea loc, dupa toate estimarile, in 2026. Desi initial basilica nu a fost sfintita, deoarece biserica a considerat-o intotdeauna o lucrare care sfida canoanele bisericesti, papa Benedict al XVI-lea a ridicat-o la rangul de minor basilica, in 2010.