Bolta realizata din placi de calcar fara niciun pic de mortar
Capacitatea autoportanta a Boltei Armadillo, realizata fara nici un pic de adeziv, este un exemplu de maiestrie inginereasca. Echipa ETH Zurich a realizat aceasta structura masiva din placi de calcar pentru expozitia Bienalei de la Venetia de anul acesta, cu ideea de a demonstra ca orice material poate avea intrebuintari variate in domeniul arhitecturii, tot ceea ce trebuie fiind putina finete si detalii atent gandite.
Echipa ETH Zurich a colaborat cu firma de inginerie Ochsendorf DeJong&Block, precum si cu specialistii in zidarii de la The Escobedo Group, pentru a realiza intreaga structura folosindu-se de tehnologie si tehnici vechi de sute de ani. Cele 399 de placi de calcar au fost asamblate pentru a compune o bolta dupa ce modelul 3D al acesteia a fost construit cu programe specializate de reprezentare si constructie puse la dispozitie de RhinoVAULT. Philippe Block si Tom Van Mele de la grupul de studiu au declarat urmatoarele: „Fara niciun adeziv sau mortar, folosind doar metode de asamblare uscate, aceasta constructie este o realizare importanta pentru ingineria structurilor din piatra”.
Structura Bolta Armadillo se desfasoara pe 16 m dar in anumite zone grosimea acesteia nu are mai mult de 5 cm. Proportional, structura are jumatate din grosimea unei coji de ou dar este extraordinar de rezistenta. Fiecare placa de calcar a fost lasata nefinisata pe partea inferioara astfel ca privita din interior bolta prezinta siruri de striatii cu o textura frumoasa de piatra neslefuita. In aceasi timp, daca este privita de sus, intreaga suprafata se aseamana cu o carapace de tatu sau armadillo, cum mai este cunoscut. Alegerea unui material de constructie atat de pretentios precum calcarul a fost intentionata, dorind sa se evidentieze „relatia intre geometrie si fortele mecanice” al carei echilibru se poate obtine cu ajutorul preciziei si respectand caracteristicile fiecarui material.
Dupa terminarea expozitiei de la Venetia, structura Bolta Armadillo va fi mutata in alta locatie. Caracterizata de catre echipa de specialisti ca „un puzzle 3D foarte complicat”, aceasta structura poate fi demontata si reasamblata, fara ca sa isi piarda din stabilitate si rezistenta.