Bucătăria de vară: stiluri de amenajare pe gustul fiecăruia
O bucatarie de vara reprezinta locul ideal unde puteti petrece ziua alaturi de familie si prieteni intr-un ambient placut si linistitor!
In zilele noastre, nu este de mirare ca bucatariile de vara au o tot mai mare cautare avand in vedere agitatia si stresul cu care ne confruntam zilnic. Acestea pot fi copii fidele ale bucatariilor de interior, fiind dotate cu toate echipamentele de baza (blat de lucru, frigider, chiuveta, plita, cuptor si spatii de depozitare), dar si cu echipamente speciale pentru gatitul in aer liber (gratar si cuptor pentru paine sau pizza). Nu uitati totusi ca si bucataria de vara trebuie racordata la gaz, apa, electricitate si canalizare.
Finisajele fac diferenta
Ca regula generala, stilul arhitectural este cel care impune utilizarea unor anumite tipuri de finisaje. Piatra naturala, caramida sau lemnul pot fi utilizate cu succes in bucatariile de vara traditionale, in timp ce placajele ceramice, tencuielile decorative, otelul inoxidabil sau aluminiul se adapteaza mai usor unei bucatarii moderne. O atentie deosebita necesita blatul de lucru; aici posibilitatile sunt nelimitate, putand sa utilizati atat piatra naturala, beton sau lemn, dar si blaturi din sticla, otel inoxidabil, HPL, totul depinzand de stilul ales.
Cat despre vopsele, rezistenta la intemperii sau la actiunea razelor UV sunt principalele criterii de alegere. In consecinta vopselele de fatada sau cele pe baza de rasini sintetice se situeaza in top. In aceeasi categorie a vopselelor cu rezistenta ridicata intra si varul, fiind un material nu doar rezistent la mucegai, dar si ecologic. Pentru protectia metalului este bine sa luati in considerare utilizarea unor vopsele cu rezistenta ridicata la umiditate, sau anti-rugina, iar pentru protectia lemnului puteti alege intre lacurile si lazurile de protectie care pot pune in evidenta textura acestuia, mergand pana la vopsele decorative.
Echipamentele si mobilierul vin sa completeze stilul decorativ in functie de dorinta utilizatorului. Cu toate acestea, gratarul, rotisorul, cuptorul sau wok-ul se regasesc in mai toate bucatariile de vara. Mai mult, daca bugetul si spatiul permit, bucataria poate fi intregita cu un loc de luat masa, fie ca o prelungire a bucatariei, fie ca o zona separata a acesteia.
Stilul este ...
Rustic, traditional
In multe cazuri, mai ales in cazul locuintelor din mediul rural, exista si dependinte care astazi si-au pierdut utilitatea (hambare, magazii, soproane). Acesta poate fi un pretext pentru a crea o bucatarie de vara in stil rustic. Cuptorul de paine si gratarul nu trebuie sa lipseasca dintr-o astfel de bucatarie, iar chiuveta trebuie inserata in acest ansamblu. Blatul de lucru este bine sa fie din lemn sau piatra, iar pentru locul de luat masa se poate utiliza mobilier din lemn masiv. Prosoapele si stergarele brodate cu motive populare pot aduce un plus de traditionalism bucatariei dumneavoastra. Lumina calda este ideala pentru un astfel de spatiu, iar cu un mobilier vopsit sau chiar furniruit in nuante de rosu caramiziu sau castaniu sigur nu veti da gres.
Contemporan, modern
Trasaturile definitorii ale acestui stil sunt comoditatea si esteticul. Bucataria contemporana o oglindeste pe cea de la interior, acumuland cele mai multe dintre echipamentele si utilajele de lucru intr-un foisor sau sub o pergola situata in gradina. Alegerea mobilierului trebuie raportata in functie de suprafata dorita, de aceea mobilierul ideal este amovibil si modular; ca si material, inoxul sau aluminiul sunt cu preponderenta folosite atat pentru piesele de mobilier cat si pentru electrocasnice. Pentru iluminat, spoturile ingropate in terenul din jurul foisorului/ pergolei, dar si lumanarile vor creste cu siguranta eleganta stilului contemporan, iar coloritul se defineste prin contrastul dintre texturile materialelor industriale (otel, inox) si accentele de culori vii, saturate (mar verde, portocaliu, turcoaz) care se regasesc in mobilierul de la locul de luat masa. Un bar cu scaune inalte este binevenit, adaugand plusvaloare unei astfel de bucatarii de vara.
Confortabil
Stil ce ofera o atmosfera intima, caracterizata prin jocuri de lumini si locatii semi-deschise, precum terasele acoperita. Totul se bazeaza pe un stil eclectic regasit in melanjul de lemn invechit (stejar, cedru, tec) folosit pentru structura si mobilier si pardoseala din pavele decorative sau beton amprentat. Trebuie alese elemente contrastante care sa nu dea impresia de nepotrivire, iar un exemplu de succes este alaturarea unui gratar cu carbune cu o chiuveta vintage. Pentru locul de luat masa, ideea de confort este cel mai bine exprimata printr-o canapea si un covor, iar lumina slaba a unor lampioane colorate sau ghirlande luminoase se potriveste cel mai bine. Cuvantul cheie este aici diversitatea, de aceea utilizarea a numeroase obiecte de décor colorate este esentiala. In alegerea culorilor nu exista reguli!
Profesional, high-tech
Motivul de inspiratie pentru bucataria high-tech il constituie bucatariile marilor bucatari - greii din domeniu - iar cele doua atribute de baza sunt ordinea si functionalitatea. Pe langa acestea factorul estetic are un rol determinant, in foarte multe cazuri bucataria fiind construita pe o structura metalica anexata casei, cu un acoperis usor, ca o sera de iarna. Electrocasnicele de ultima generatie sunt ideale pentru acest decor, iar blatul de bucatarie este foarte intins si devine, cu ajutorul scaunelor de bar, si loc de luat masa. Pentru a puncta latura profesionala, echipamente de lucru cum ar fi un aragaz dublu sau un gratar barbecue se potrivesc perfect. Materialele preferate sunt otelul inoxidabil si piatra naturala, pentru podea se pot folosi deck-urile (fie din lemn, fie compozite) sau diverse solutii de pardoseli turnate decorative, iar aura disciplinei si a ordinii este evidentiata prin tonurile de gri utilizate. Corpurile de iluminat recomandate pentru a intregi ambianta sunt spoturile pe tije.