Cabanele din sticlă, soluția anti-stres propusă de suedezi
Este natura intr-adevar un remediu impotriva stresului? Suedia vrea sa gaseasca raspunsul trimitand cinci persoane, ce activeaza in profesii deosebit de stresante, sa petreaca trei zile in niste “cabane de relaxare”, intr-un peisaj insular idilic. Programul “72 de ore la cabana” cauta sa investigheze efectele pe care natura le are asupra starii de bine a oamenilor.
Studiul de caz, condus de cercetatorii Walter Osika si Cecilia Stenfors de la Institutul Karolinska din Stockholm, exploreaza cum “Allemansrätten” (in suedeza: libertatea de a cutreiera) afecteaza sanatatea fizica si mentala a oamenilor. Scopul studiului este sa sporeasca recunoasterea modului unic in care populatia suedeza relationeaza cu natura si sa incurajeze oamenii sa petreaca mai mult timp relationand cu mediul inconjurator.
“An dupa an, Suedia ocupa primul loc in clasamentele internationale pentru tarile cu cea mai buna calitate a vietii. Mediul natural suedez, care este curat, vast si accesibil, este parte a secretului.”, relateaza website-ului programului “72 de ore la cabana”. “Relatia unica a suedezilor cu mediul natural este o parte importanta a starii lor de bine, si tocmai de aceea Suedia a introdus programul ’72 de ore la cabina’. Initiativa vrea sa obisnuiasca vizitatorii cu legatura speciala pe care suedezii o au cu natura si sa invite restul lumii sa faca la fel.”
Dintre participantii norocosi fac parte un crainic din Londra, un sofer de taxi din Paris, un organizator de evenimente din New York, un politist german si un jurnalist de calatorii britanic. Fiecare dintre cei cinci va petrece trei zile in propria cabina din Insula Henriksholm din Vestul Suediei, experimentand stilul de viata suedez, “aproape de natura”. Comunicarea cu restul lumii este interzisa. In cea mai mare parte a timpului, participantii vor pescui, gati, inota si se vor plimba, bucurandu-se de ceea ce ii inconjoara. Cercetatorii se vor afla la fata locului pentru a masura nivelul de bunastare bazat pe conditiile de stres, abilitatea de a rezolva probleme si pe creativitate. Rezultatele studiului vor fi facute publice in luna octombrie 2017.
Cabanele de sticla au fost proiectate de Jeanna Berger si construite cu ajutorul companiei Fridh & Hells Bygg AB Construction Company. Berger a copilarit pe insula, folosind superbul peisaj ca sursa de inspiratie pentru designul cabanelor. Structurile din lemn, amplasate pe stalpi pentru a diminua amprenta la sol, au fost facute dupa modelul hambarelor traditionale regasite in zona.