Casa alimentata cu energie solara reinterpreteaza tipologia caselor cu gradina
Echipa de proiectanti din Taipei, Wu & Liu Architects (WLA) ne-a prezentat un proiect recent finalizat prin care acestia au gasit o interpretare moderna la tipologia traditionala a caselor cu gradina. Proiectul pentru casa Spring nu a constat intr-o simpla renovare si infrumusetare, ci a vizat in egala masura imbunatatirea performantelor energetice.
Construita langa un bulevard foarte aglomerat din orasul Tainan, locuinta alimentata cu energie solara este o combinatie de materiale moderne cu elemente specifice zonei agrare. Casa a fost atent amplasata pentru a reduce impactul poluarii fonice produsa de trafic, dar in acelasi timp profita la maxim de lumina solara urmarind reducerea consumului de energie.
WLA a proiectat casa Spring pentru un client care dorea sa beneficieze de o separare foarte clara intre spatiile personale si cele destinate oaspetilor. Ca urmare a acestei cerinte, casa avand o suprafata de 288mp a fost impartita in doua aripi interconectate. Un volum are trei niveluri gazduind spatiile de locuit, amplasate spre partea de nord-est cat mai departe de bulevard, iar celalat volum are doua niveluri, cu o structura in forma literei „L” amplasata pe partea opusa destinata musafirilor si altor membri ai familiei. Spatiile comune au fost amenajate la nivelul parterului, in vreme ce dormitoarele pentru oaspeti, dormitorul matrimonial si biblioteca se gasesc la etajele superioare.
Urmarind sa respecte stilul vernacular al caselor cu gradina, aceasta locuinta este centrata pe o zona deschisa folosita ca o curte de lumina ce asigura iluminarea si ventilarea naturala a interioarelor.
Asemeni caselor cu gradina invecinate, pentru construirea locuintei Spring s-au folosit caramizi si lemn. Arhitectii au combinat aceste materiale traditionale cu suprafete din sticla, beton aparent si structuri metalice pentru a obtine o estetica contemporana: „Inainte localitatea era o asezare predominant agricola si cu timpul s-a constatat o crestere a micilor intreprinderi. Dupa finalizarea liniei de mare viteza a devenit din ce in ce mai clar ca zona va deveni o mixtura intre vechi si nou, traditional si tehnologie, liniste si viteza... astfel de contraste genereaza un caracter geografic unic. Drept urmare, in vreme ce pe de o parte am urmat stilul arhitectural traditional care se caracterizeaza prin structuri din lemn combinate cu cele din zidarie de caramida, completand imaginea prin inserarea unor structuri din metal pe de alta parte am folosit aceasta combinatie pentru a produce un tip de arhitectura locala unica, un simbol al influentei dintre cele doua medii”.
Beneficiarul a dorit sa aiba o locuinta autonoma si pregatita sa reziste la diferite tipuri de dezastre naturale. Fiind intr-o zona seismica si care se confrunta cu schimbari semnificative de clima, echipa de arhitecti a prevazut casa cu panouri solare si un sistem de colectare a apei de ploaie.
Acoperisurile sunt inclinate pentru a usura colectarea apei de ploaie dar si pentru a asigura unghiul optim de expunere pentru panouri. Ventilarea naturala si vitrajele prevazute cu parasolare urmaresc sa mentina un climat interior racoros si placut indiferent de temperaturile toride din timpul verii.