Casa Covert, design modern si eficienta energetica
Casa Covert este o compozitie de volume semi-ingropate, finisate cu sticla, oglinzi si beton aparent, un exemplu de arhitectura contemporana care are grija in acelasi timp de mediul inconjurator si de bugetul familiei. Volumele sunt pe jumatate ascunse in pamant oferindu-le membrilor familiei acea intimitate si liniste mult dorita. Solutia abordata a rezultat in urma analizarii cerintelor beneficiarului si a conditionarilor impuse de prezenta a 23 de proprietati vecine precum si de regulamentul local de urbanism.
Privita de la nivelul strazi, casa Covert nu este o prezenta deranjanta, pastrand inaltimea cladirilor invecinate. Datorita suprafetelor vitrate generoase si a celor catorva luminatoare, interioarele sunt scaldate in lumina naturala. „Provocarea de a proiecta o cladire intr-o zona protejata tine in special de modul in care poti sa construiesti ceva nou si in acelasi timp sa nu influentezi negativ vecinatatile” declara arhitectul Saunt. Acesta considera ca este important sa intelegi terenul si amplasamentul din punctul de vedere al comisiei de monumente si abia dupa aceea vei avea la dispozitie argumentele cu care sa sustii interventia moderna pe care doresti sa o faci, gasind astfel un limbaj arhitectural care sa aduca valoare sitului existent.
Nivelul suprateran a fost amenajat pe un plan liber, care adaposteste zona de living, locul de luat masa si bucataria. Acestea se deschid catre o terasa la nivelul gradinii cu vedere spre cea de dedesubt, din curtea de lumina. Pentru a nu lasa impresia ca nivelul subteran este in vreun fel inferior din punct de vedere al spatiilor, arhitectii au incercat ca prin finisaje, vitraje si curtile de lumina sa obtina camere luminoase si aerisite.
O gama restransa de materiale a fost folosita pentru a decora interioarele, evitandu-se astfel situatia de atmosfera incarcata cu multe detalii si texturi. De exemplu, in bucatarie s-a mizat pe mobilierul alb si blaturile din beton aparent lustruit in vreme ce zona de zi se remarca prin elemente de mobilier din lemn masiv cu textile in nuante de gri si rosu.
Sistemul de colectare a apelor pluviale, panourile solare si sistemul de recuperare al cladurii sunt doar cateva dintre elementele care ofera casei performantele energetice si eficienta cu care se lauda. Datorita plusului de izolare termica oferit de pamant, temperaturile interioare sunt relativ constante, usor de mentinut la nivelul optim de confort cu un consum minim de energie. Inserarea unei curti de mici dimensiuni in fata volumului subteran permite interioarelor sa beneficieze de un plus de lumina naturala.
Mai multe informatii gasiti la www.dezeen.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa