Casa in Quebec construita din materiale reciclate este 100% autonoma
O familie din Quebec a ales sa aiba o casa autonoma dar in acelasi timp sa beneficieze de camere spatioase si amenajate cu stil. Biroul Alain Carie Architecte s-a ocupat de acest proiect avand grija ca materialele folosite sa fie reciclate sau din surse exploatate controlat astfel ca impreuna cu echipamentele instalate sa asigure un impact minim asupra mediului inconjurator.
Beneficiarii au cerut arhitectului sa proiecteze o casa de vacanta care sa nu aiba nici un sistem wireless si sa nu genereze nici un camp magnetic, dar in acelasi timp sa fie autonoma in privinta consumului de energie. Pe langa acestea, familia dorea ca materialele folosite la construirea casei si la finisarea interioarelor sa nu emita compusi volatili astfel ca mediul interior sa fie unul curat si sigur.
Casa este asezata pe un relief accidentat, intr-o zona stancoasa si cu vegetatie bogata. In momentul definirii formei si a pozitionarii pe teren s-a tinut cont de pozitia fata de punctele cardinale si relatia cu vanturile dominante. In acest fel s-a asigurat folosirea la maxim a panourilor solare montate pe acoperisul garajului iar suprafetele vitrate de la nivelul zonei de zi asigura incalzirea pasiva in timpul anotimpului rece. Locuinta este ventilata natural, ferestrele cu ochiuri mobile fiind astfel pozitionate incat sa permita vanturilor ce bat dinsrpe vest sa racoreasca si sa ventileze toata casa. In egala masura, pentru a proteja pe timpul iernii cladirea pe zona cu vanturi dominante au fost plantati cativa copaci. Interioarele sunt incalzite printr-un sistem centralizat prin pardoseala alimentat de o centrala pe bio-masa, aceasta produce si apa calda folosita in locuinta.
Pentru a asigura eficienta energetica familia nu a trebuit sa renunte la confort, camere generoase sau ferestre ample. Toate acestea au trebuit sa fie atent distribuite la interior astfel incat familia sa aiba ceea ce si-a dorit. Casa se desfasoara pe doua niveluri, parter si etaj. La parter intr-un volum separat se afla garajul si spatiu tehnic iar in corpul principal exista un foaier cu grup sanitar, zona de zi cu birou, spatiu de discutii, semineu, loc de luat masa si bucatarie, iar ceva mai retras o zona destinata vizionarii filmelor. La etaj se afla zona de noapte, cu doua dormitoare cu baie separata, o zona de studiu si dormitorul matrimonial cu dressing si baie proprie.
Pentru a profita de perspectivele spectaculoase si in anotimpul rece arhitectul a realizat pe langa terasa deschisa si o zona de sera in care familia si prietenii isi pot petrece timpul liber. Aderand la conceptul familiei de a duce un trai sanatos si in armonie cu mediul, arhitectul le-a propus ca bucataria sa redevina nucleul casei astfel ca preparatul meselor sa fie un moment dinamic, menit sa incurajeze comunicarea. Pentru aceasta a realizat o insula in jurul careia sa poata lucra toti si suplimentar a amenajat si zona serei in continuarea spatiului bucatariei, ca un spatiu ce poate fi folosit la mai multe activitati.