Casa inteligentă cu un design eficient și prietenos cu mediul
Astfel a aparul Casa Inteligenta (Smart Home), cuprinzand renovarea si extinderea unei constructii existente din Melbourne, Australia. Realizata cu un cost de peste 2.000 de dolari/mp, casa nu poate fi incadrata in categoria locuintelor sociale, insa pretul obtinut este deosebit avand in vedere standardele de eficienta pe care le atinge.
Proiectul pentru casa Smart a inclus renovarea si extinderea unei locuinte in stil Victorian cu doua dormitoare. La realizarea casei arhitectii au folosit foarte multe dintre principiile designului solar pasiv, astfel ca organizarea interioara a fost optimizata pentru a beneficia la maximum de lumina si de ventilatie naturala. S-a pus accent pe folosirea materialelor reciclate si pe a celor provenind din surse locale, regenerabile, precum elementele structurale din cherestea sau pardoselile din cauciuc.
Intreaga locuinta a fost prevazuta cu instalatii si baterii menite sa reduca nivelul consumului de apa. Prin designul interior creat, arhitectii au realizat cu 20% mai multe spatii de depozitare in zona noua a casei.
"Acest proiect s-a confrunat cu o serie de provocari ce trebuiau rezolvate astfel incat sa se atinga tinta de eficienta energetica impusa. Printre constrangeri se numarau umbrirea, orientarea defectuasa fata de punctele cardinale si vecinatatea unei constructii de doar 7.5m latime amplasata foarte aproape de limita de proprietate. Casa existenta era intunecoasa si cu infiltratii, partial inclinata pe partea din spate", explica arhitectii.
Acestia au demolat zona din spate cu probleme si au inlocuit-o cu o structura noua, cu mezanin.
"Raspunsul nostru a fost acela de a crea volume interesante pentru o arhitectura frumoasa si de reducere a spatiilor greu de folosit prin crearea unor solutii inteligente de depozitare si definirea unei zone de zi la etaj", adauga cei de la Green Sheep Colective.
In volumul nou construit au fost amenajate zona de zi, deschisa, cu locul de luat masa si bucataria langa. Aceasta zona se afla intr-o legatura directa cu gradina prin intermediul unor vitraje generoase, care se pot deschide complet.
Interioarele sunt decorate minimal, spatiile beneficiind de stralucirea albului de pe pereti si de accentele de lemn din placajul folosit inanumite zone. Lumina naturala joaca un rol important, creand o atmosfera relaxata si primitoare.