Casa Meztitla, volum finisat cu roca vulcanica
Biroul de proiectare EDAA din Mexic a conceput aceasta cladire cu aspect rustic pentru a servi drept casa de vacanta pentru un cuplu in varsta. In conturarea designului arhitectii au tinut cont de istoria zonei si de prezenta in apropiere a unui vechi templu aztec. Cladirea avand peretii placati in piatra vulcanica se remarca prin vitraje ample, ce pivoteaza si deschid zona de zi spre gradina si peisajul inconjurator.
Casa se afla la poalele muntelui Tepozteco din Mexic si este considerat de catre localnici a fi un loc sacru. Tot aici se afla si un parc national foarte cautat de turistii care vor sa exploreze natura si sa vada vestigiile culturii aztece. Arhitectii au ales piatra vulcanica pentru a decora peretii exteriori ai casei din dorinta de a estompa pe cat posibil contururile volumului, obtinand un element monilitic ale carui tonuri cromatice sa se regaseasca in relieful inconjurator. Vitrajele ample de la nivelul parterului contrasteaza placut cu masivitatea peretilor, parand ca acestia plutesc la mica inaltime deasupra vegetatiei. In egala masura vitrajele asigura interioarelor lumina naturala si perspective spectaculoase spre imprejurimi. Atunci cand sunt deschise zona parterului se extinde in gradina, creand un spatiu unitar, ventilat natural, luminos si relaxant din punct de vedere al atmosferei. Asa cum declara si arhitectul Luis Arturo Garcia aceasta casa „nu trebuie sa se inchida niciodata, trebuie sa fie in permanenta deschisa si in legatura cu natura”.
Plante cu flori cresc peste betonul aparent si peretii tencuiti in alb ai curtilor interioare, in vreme ce cutia de un alb imaculat care adaposteste etajul isi face simtita prezenta printre ramurile inverzite ale copacilor.
La parter zona de zi a fost amenajata in „L”, avand spatiul bucatariei si locul de luat masa deschis spre zona de discutii, toate beneficiind de vedere spre gradina. Etajul este destinat dormitoarelor si spatiilor de lucru. La exterior a fost amenajat un loc de luat masa suplimentar iar prin intermediul unei scari metalice se accede pe terasele amenajate pe acoperis.
Avand in vedere pozitionarea casei intr-o zona umeda, care primavara se confrunta cu ploi torentiale, arhitectii au conceput doua rezervoare menite sa capteze apa si sa o refoloseasca in gospodarie. Unul din rezervoare este amenajat intr-o incinta circulara din beton, deschisa, astfel ca s-a creat un ochi de apa in care prospera plante autohtone si pesti iar care in sezonul secetos, atrage animale din fauna locala pentru a se racori. Celalalt rezervor a fost amplasat sub curtea cu gazon iar dupa ce este filtrata apa este folosita in casa la dus, pentru spalat si chiar pentru baut.
Aceasta casa a fost gandita sa se integreze in mediul natural in care a fost construita iar impactul asupra ecosistemului sa fie minim, astfel incat si oamenii dar si natura sa poata deopotriva beneficia.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa