Casa noua? Incercati sa nu faceti aceste greseli
V-ati cumparat prima casa si sunteti mandri de achizitie? Pai atunci, felicitari! Nu vrem sa va punem pe ganduri dar ar trebui sa luati in calcul cateva sfaturi care va vor scuti de dureri de cap si va vor face sa va simtiti bine in propria casa.
Doar pentru ca din organizarea initiala a casei o anumita camera a fost desemnata dormitor si alta birou sau living nu inseamna ca trebuie sa va multumiti cu aceasta organizare. Daca simtiti ca spatiile, pozitionarea lor si mai ales relatiile dintre ele nu va sunt la indemana, apelati la un arhitect care sa va ajute sa va personalizati casa. Este adevarat ca din motive de instalatii, baile si bucataria sunt mai greu de mutat si implica niste costuri semnificative, dar celelalte incaperi pot fi usor adaptate nevoilor familiei. Un arhitect va poate indruma in acest demers si va poate consilia impreuna cu un inginer de structuri daca doriti sa daramati diversi pereti. Aceasta este acum casa dumneavoastra! Este cea la care ati visat atunci cand locuiati cu chirie si nu puteati sa varuiti peretii in culoare preferata sau sa schimbati pardoselile. Acum aveti ocazia sa faceti tot ceea ce v-ati dorit si nu e cazul sa mergeti la sigur. Puteti sa fiti indrazneti, sa combinati texturi si culori, pentru ca la final daca nu va place o luati e la capat. Daca bugetul este limitat va sfatuim sa va documentati putin inainte si chiar sa cereti sfatul unui designer de interior care va va ajuta sa puneti in practica ideile. Avand in vedere ca urmeaza sa va petreceti o viata in aceasta casa ar fi indicat sa asteptati putin pana cand sa finalizati decorarea acesteia. Chiar daca pentru o perioada de timp va trebui sa traiti fara anumite lucruri si aici ne referim in special la mobilier, veti vedea ca asteptarea va va fi rasplatita. Pe masura ce lucrati la proiectul de amenajare interioara veti vedea cum viziunea despre propria casa incepe sa prinda contur si intelegeti mult mai usor care sunt obiectele necesare pentru a completa designul.Greseala nr. 1 - Nu va multumiti cu compartimentarile existente!
Greseala nr. 2 - Nu va fie frica sa va asumati niste riscuri
Greseala nr. 3 - Nu va grabiti sa decorati
O parte importanta a experientei de a avea o casa consta in timpul pe care il veti petrece in gradina, pe terasa, la gratar, etc. Daca intelegeti ca exteriorul este la fel de important ca interiorul, profitati de primavara pentru a face ordine in gradina. Alegeti flori si arbusti care se potrivesc cu terenul si clima, creati straturi diferite care sa va asigure flori in fiecare anotimp si alocati un spatiu generos pentru terasa si zona de relaxare. Greseala nr. 4 - Nu decorati doar interioarele
Greseala nr. 5 - Nu ignorati micile probleme
Din pacate dezavantajul de a avea propria casa este ca trebuie sa te ocupi de toate, nu mai poti suna proprietarul sau administratorul si lasa lucrurile in grija lor. Chiar si micile probleme daca sunt lasate nerezolvate ajung sa devina importante. Intelegem ca timpul si finantele pot fi o problema dar daca le ignorati veti ajunge sa platiti mai mult si sa va creati neplaceri. Daca nu sunteti priceputi cel mai bine este sa apelati din prima la un specialist, va fi mai simplu si mai rapid.
Mai multe informatii gasiti la www.apartmenttherapy.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa