Casa pasiva foloseste energia soarelui ce strabate prin acoperisul in zig-zag
Firma de proiectare de arhitectura si design urban HUB din Belgia a realizat recent o locuinta solara pasiva pentru un beneficiar „putin mai indraznet si mai in varsta”, dl Skatchkoff.
Imprumutand numele beneficiarului, casa construita pe o structura prefabricata din lemn se remarca printr-un acoperis in zig-zag ce aminteste de zimtii unui fierastrau si face trimitere la industria textila locala. Unghiul si orientarea pantelor acoperisului au fost astfel alese incat sa contribuie la captarea luminii naturale in conditii optime si la incalzirea eficienta a casei.
Arhitectii au ales sa construiasca structura casei din lemn debitat cu ajutorul unor masini speciale astfel incat sa se eficientizeze consumul de material si sa aminteasca de casele traditionale - dacha, din rusia de unde provine dl Skatchkoff. Casa este alimentata prin intermediul unor panouri solare pozitionate pe versantul sudic al acoperisului. Cei 140mp ai locuintei sunt organizati intr-un volum compact care pe o latura are zona de zi si locul de luat masa, pe alta camerele de dormit si in spatii compacte, amplasate central se regasesc bucataria, baia, grupul sanitar si depozitarile.
Interioarele sunt dominate de acelasi material de constructie, finisajele din lemn urmarind sa creeze o atmosfera calda si primitoare.
Ferestre din acoperisul inclinat permit fiecarui spatiu sa fie luminat natural, cu o lumina neutra pe tot parcursul zilei ceea ce nu produce disconfort si nici nu genereaza supraincalizirea spatiilor pe timpul verii.
Casa a fost amenajata pe parter, din motive de accesibilitate impuse de client dar spatiile interioare sunt diferite, beneficiind de amplitudini variate stabilite in concordanta cu functiunea pe care o gazduiesc si datorate acoperisului in zig-zag.
„Designul a fost astfel conceput incat sa poata fi oricand adaptat cerintelor, ideal pentru o persoana care locuieste singura, avand spatiu pentru a acomoda un ingrijitor sau pentru a se extinde in partea din fata pentru a gazdui o familie cu copii”, declarau arhitectii. „Suplimentar, orientarea casei a fost adaptata astfel incat sa se poata construi un imobil identic, in oglinda, pe latura de vest a proprietatii.”
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com