Casa pe care au construit-o roboții
Planificata digital, construita de roboti din componente realizate cu ajutorul imprimantelor 3D si intesata de tehnologie smart, aceasta casa experimentala ce pare desprinsa din productii SF ar putea fi prototipul locuintelor noastre din viitor.
DFAB House este creatia a opt profesori de la Universitatea Tehnica Federals din Zurich (ETH Zurich), care au lucrat la proiect impreuna cu numerosi experti din industria constructiilor, fiind construita deasupra laboratorului de cercetare si inovare NEST al institutiilor elvetiene Empa si Eawag, cu 60 la suta mai putin ciment in comparatie cu cladirile conventionale si in conformitate cu normele stricte privind constructiile ale Elvetiei.
Imobilul cu o suprafata desfasurata de 200 de metri patrati este o vitrina care ne arata potentialul mai multor tehnologii de ultima generatie dezvoltate de cercetatorii de la ETH Zurich.
In living, tavanul delicat din beton a fost realizat cu ajutorul unor cofraje printate 3D, iar peretele curbat este isprava unui mester-robot.
Cuvinte magice deschid obloanele, iar ceainicul face singur ceai. Intreaga casa este dotata cu tehnologie inteligenta, de la sistemul anti-efractie la aparatele electrice si electronice de ultima generatie.
O alta caracteristica importanta a casei este gestionarea inteligenta a consumului de energie. Panouri fotovoltaice instalate pe acoperis genereaza mai multa energie decat se consuma, iar caldura din apa calda menajera este recuperata directa la dus prin intermediul unor schimbatoare de caldura.
Chiar daca robotii si sistemele digitale au facut o mare parte din treaba, oamenii au avut si ei un rol important in procesul de constructie. De pilda, au umplut manual cofrajele, au asamblat piesele printate 3D si au ajustat procesul de design digital.
"Daca ne gandim la felul in care sunt construite astazi cladirile, toate aceste procese au o istorie lunga - insa toate au fost gandite in asa fel incat sa fie executate de oameni. Sunt valorificate talentele oamenilor, lucrurile la care oamenii sunt buni. Nu poti sa le transferi unui instrument digital sau unei masinarii. Ceea ce incercam noi sa facem este sa facem un pas inapoi si sa ne gandim la ce sunt bune masinariile si robotii si sa regandim cu adevarat modul in care construim", spune Konrad Graser, project manager la DFAB House.
Arhitecti si constructori din intreaga lume incearca sa valorifice potentialul tehnologiei imprimarii 3D si al roboticii:
Foto: NCCR Digital Fabrication / DFAB House
- Prima casa imprimata 3D din Europa a fost gata intr-o saptamana si este surprinzator de reusita
- Viitorul constructiilor? In Olanda se construieste o micro-comunitate de case imprimate 3D
- O casa mica, imprimata 3D in doar 24 de ore
- Robotul care monteaza impecabil placi din gips carton si ne arata cam cum va fi viitorul constructiilor