Casa Spiegel se foloseste de oglinzi pentru a-si lumina interioarele
Casa Spiegel realizata de echipa CarterWilliamson Architecs este o locuinta aerisita, confortabila si luminata natural prin intermediul unor suprafete de oglinda care permit razelor sa ajunga pana in interiorul volumului. Amplasata in Sydney, Australia, aceasta casa este atent personalizata pentru a se potrivi cu nevoile beneficiarilor si conditionarile terenului este un joc de reflexii ale naturii inconjuratoare, oglinzile aducand la interior crampeie din cer, apusuri spectaculoase si imagini ale vegetatiei din apropiere.
Privita de la nivelul strazii casa este compusa din doua volume, legate intre ele printr-o articulatie ce serveste ca zona de acces marcata cu ajutorul unei console generoase. Pe partea stanga, un volum cu arhitectura traditionala, asemeni unei case de tara isi combina inspirat decoratiile cu volumul din dreapta, placat in caramida. Cele doua limbaje arhitecturale isi gasesc un numitor comun in reprezentarea fatadei posterioare, in care predomina elementele geometrice.
Deschizandu-se spre gradina din spate, casa prezinta o serie de volume in consola si pereti cortina care creaza un dialog intre spatiile interioare si natura, pe alocuri eliminand granita vizuala ce le separa. La nivelul parterului, bucataria si zona de zi pot fi unificate prin deschiderea usilor glisante iar locul de luat masa a fost amenajat la exterior, protejat fiind prin intermediul unui acoperis cu streasina mai generoasa. Dormitoarele sunt amplasate la etaj unde se ajunge prin intermediul unei scari din lemn. Vitrajele de aici au fost prevazute cu obloane mobile care permit protectia interioarelor de soarele puternic sau de privirile indiscrete.
Aflandu-se intr-un cartier cu imobile in stil eclectic, depozite si case cu un singur nivel, arhitectii au considerat important sa creeze o imagine arhitecturala usor de reperat in peisaj. Fatada dinspre strada St. Lawrence accesul principal este pus in valoare prin pozitionare putin retrasa de la planul fatadei casei vechi iar volumul cu doua etaje se aliniaza pe inaltime la cladirile din imprejurimi. Fatada posterioara, de pe limita de proprietate ce se deschide spre aleea de serviciu a fost definita cu ajutorul unui volum pozitionat peste garaj si care are ca element de decor o logie.
Arhitectii au reusit sa creeze o locuinta eficienta, care exploateaza restrictiile impuse de amlasament si cerintele complexe ale vietii de familie. Printr-o planificare spatiala riguroasa si o atenta alegere a meterialelor acestia au oferit mai mult spatiu si lumina, precum si flexibilitate interioarelor ce se pot adapta nevoilor ulterioare ale membrilor familiei.
Mai multe informatii gasiti la www.archdaily.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa