Casa Vanturilor, volumetrie ciudata dar cu o frumusete aparte
O casa ciudata a aparut in peisajul idilic al Insulei Jeju, Coreea de Sud, iar volumetria ei nu se asemana cu nimic din ce am mai vazut pana acum. Arhitectul Moon Hoon din Seoul, caruia nu ii este niciodata frica sa gandeasca diferit, a finalizat proiectul Casei Vanturilor. Aceasta este o structura joasa, deasupra careia se inalta un obiect fusiform, finisat intr-un placaj auriu, care pare sa semene cu un cap de rata sau cu un uscator de par (in functie de imaginatia fiecaruia).
In ciuda aspectului straniu, arhitectul s-a inspirat in alegerea acestei forme din topografia reliefului insulei, mereu batuta de vanturi, in vreme ce nuantele aurii amintesc de culorile predominante ale vegetatiei toamna si iarna.
Beneficiarul, un medic oftalmolog a contractat serviciile arhitectului dorind sa ii se proiecteze o locuinta deosebita, chiar putin excentrica. Tema cerea realizarea a trei structuri mai mici, fiecare dintre acestea unica si functionala. Avand in vedere ca insula atrage din ce in ce mai multi turisti, medicul s-a gandit ca doua dintre structuri sa le poata folosi ca spatii de cazare.
Rezultatul este aceasta Casa a Vanturilor, alcatuita dintr-un perete de roca vulcanica ce inconjura perimetral proprietatea, doua volume joase si lungi pozitionate la unghi de 90grade unul fata de celalalt si un al treilea, pozitionat central deasupra caruia se gaseste forma sculpturala pe care Hoon o descrie ca fiind „inmugurita ca o floare aurie”
Formele prismatice, de culoare gri, sunt inspirate din arhitectura traditionala a insulei contrastand izbitor cu formele aurite de deasupra. Accesibil printr-o scara in spirala, volumul asemanator unui cap de rata contine o zona de zi, bucataria si dormitorul. Spre deosebire de celelalte spatii interioare, care sunt finisate in alb si mobilate minimal, aceasta zona este vopsita in nuante aprinse de rosu, combinate cu mobilier inchis la culoare si pardoseala cu imprimeu de piele de zebra. O fereastra bandou ofera perspective catre Hallasan, vulcanul aflat in centrul insulei.
„Diferentele izbitoare si contrastul dintre structurile orizontale si volumul suspendat reusesc sa aduca ceva din armonia contrastanta dintre florile raspandite printre frunzele verzi” declara arhitectul.