Case neconvenţionale, de prin lume adunate
Indiferent daca isi doresc o locuinta care sa nu dauneze mediului sau daca trebuie sa gaseasca o solutie care sa satisfaca un buget mai restrans - ori poate ca isi doresc pur si simplu un loc pe placul lor unde sa isi petreaca zilele -, unii oameni decid sa mearga pe calea mai putin batatorita.
In continuare va prezentam cateva proiecte de locuinte neconventionale de pe aproape tot cuprinsul globului, care ar putea deveni, de ce nu?, chiar o sursa de inspiratie.
Casa Dome Dream - Tailanda
Sase saptamani de lucru si un buget de 7.215 euro! Atat i-au trebuit lui Steve Areen pentru a-si construi locuinta visurilor in Tailanda. Mai mult, structura locuintei a costat doar 4.810 de euro, restul banilor fiind investiti in finisaje si amenajari. Pe langa functiunile nelipsite din orice locuinta, constructia cuprinde un lounge si un bazin decorativ, iar aproape toate materialele utilizate in finisaje sunt naturale. Daca va intrebati cum a fost posibil acest proiect, lui Steve Areen i-a venit ideea atunci cand si-a vizitat un prieten implicat in constructia caselor tip dom pentru un complex hotelier in Tailanda, in anul 2011. Cu ajutorul sfaturilor primite, Areen a reusit sa isi ridice propriul dom din blocuri de ciment si caramizi presate din argila in doar sase saptamani.
Casa de pe stanca - Serbia
O casa pe o stanca, in mijlocul unui rau! Ati citit bine, nu exageram cu nimic cand spunem asta. Este vorba despre proiectul unor tineri care isi doreau un loc bun unde sa poata face plaja atunci cand poposeau pe malul raului Drina, de langa orasul Bajina Basta din Serbia. De la vorbe au trecut la fapte si astfel, in 1968, au construit o casa din scanduri de lemn, recuperate de la un hambar din apropiere care fusese demolat. Transportul scandurilor a fost un proces dificil, unele dintre acestea fiind aduse pe barci, iar altele fiind lasate sa pluteasca in aval pentru a fi prinse de cei care asteptau pe stanca. Constructia include si o camera, pe care inundatiile si furtunile au distrus-o din temelii de nenumarate ori de-a lungul timpului. Cu toate acestea, proiectul a fost reconstruit si readus la stadiul initial ori de cate ori a fost nevoie.
Casa din ferestre reciclate - Virginia de Vest, SUA
Mai mult o cabana decat o casa, aceasta constructie reprezinta proiectul unui cuplu care isi ia in serios visurile si aspiratiile. Fotograful Nick Olson si designerul de moda Lilah Horwitz si-au lasat in urma vietile urbane si au decis sa se mute intr-o casa neconventionala, in mijlocul peisajului muntos al Virginiei de Vest si construita chiar in locul romantic de unde cei doi au privit apusul la prima intalnire. Pentru a putea admira si mai multe apusuri, au decis sa-si construiasca o fatada din ferestre, pe care le-au cumparat din targurile si magazinele de antichitati din zona, iar constructia a fost realizata din lemn reciclat.
Casa Boeing 727 - Costa Rica
Un avion Boeing 727 din 1965 scos din uz a fost transformat intr-o casa de vacanta la marginea Parcului National Manuel Antonio din Costa Rica. Daca pe vremuri avionul transporta pasagerii companiilor South Africa Air si Avianca Airlines pe rute intre Africa de Sud si Columbia, acum acesta adaposteste doua dormitoare, o chicineta, camera de zi si terasa, oferind privelisti de vis de la marginea padurii tropicale catre plaja si ocean. Boeing-ul a fost transportat bucata cu bucata cu ajutorul a cinci camioane, la un cost de 4. 000 de dolari, iar costurile de renovare s-au ridicat la 24000 de dolari. Chiar daca amplasarea avionului aproape de padurea tropicala a avut cu siguranta un impact negativ asupra mediului inconjurator, proiectul finalizat este un exemplu de reutilizare in conditii aparent improprii.
Casa din autobuzul scolar - SUA
Aceasta reprezinta proiectul final al studentului la arhitectura Hank Buttita, satul sa vada proiecte de arhitectura ce ramaneau desenate pe planseta si niciodata finalizate. Asa ca Buttita a achizitionat un autobuz scolar si a petrecut 14 saptamani transformandu-l intr-o locuinta, alaturi de fratele sau si de inca un prieten. Rezultatul este o casa tip rulota ce poate gazdui pana la 12 persoane, fiind dotata cu paturi, bucatarie, baie si doua lucarne. Buttita a folosit pardoseala unei sali de gimnastica si pal pentru a placa interiorul autobuzului. Mobilierul folosit este modular, putand fi readaptat in functie de cerinte.
Vezi aici si mai multe case neconventionale.
Surse foto: www.minimallife.com, www.mieszkanioweinspiracje.pl, www.tinyhouseblog.com, www.collective-evolution.com, www.fashionlab.pro, www.pinterest.com, www.wiesenviertel.de, www.greentech.bg, www.luxos.com, www.homesthetics.net, www.vacationtimenow.com, www.kab-sofia.bg, www.moveissobmedidabelavista.com, www.tinyhouseswoon.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu