Case neconventionale II
Continuand prezentarea unor locuinte ce se remarca prin abordari inovatoare ale constructiilor si amenajarilor, pe care le puteti redescoperi aici, va prezentam si mai multe proiecte surprinzatoare care va vor dovedi inca o data ca o abordare creativa si, mai ales, personalizata poate fi uneori cea mai buna solutie.
Continuam cu...
Casa Nautilus - Mexic
Casa Nautilus pare rupta din povesti si iese in evidenta prin forma si finisajele ce amintesc de sfera ludicului. Arhitectul mexican Javier Senosiain a decis ca isi doreste un proiect prin care sa poata aduce peisajul subacvatic in arhitectura, creand asadar o casa in forma de… scoica. Desi pare ca a avut o abordare copilareasca, principiul pe care s-a bazat Senosiain este unul mult mai profund: inspirat de lucrarile celebrilor Antonio Gaudi si Frank Lloyd Wright , arhitectul a realizat de fapt un proiect ce exemplifica perfect conceptul de “bio-arhitectura” pe care acesta l-a introdus in lumea arhitecturii prin cartea cu acelasi nume din anul 2003. Astfel, cladirile ce se bazeaza pe principiile naturale ale formelor organice se integreaza armonios in cadrul natural. Revenind la cladire, aceasta a fost realizata in 2006 si este locuinta unei familii cu doi copii. Impresionanta este chiar intrarea in “scoica” ce se face printr-un perete din bucati de sticla colorata. Camera de zi are pardoseala acoperita de vegetatie, iar circulatia se face pe alei pietruite ce amintesc de amenajarile de exterior.
Casa Ciuperca - Ohio, SUA
Situata langa Parcul Hyde din Cincinnati, Ohio, Casa Ciuperca a apartinut lui Terry Brown, profesor de arhitectura si design interior la Universitatea din Cincinnati. Numele i-a revenit nu neaparat datorita formei, ci mai degraba datorita placajului de pe fatada ce se aseamana cu lamelele de sub palaria unei ciuperci. Constructia nu a pornit de la zero, fiind asadar vorba despre un proiect de reamenajare al unei case obisnuite. Imbunatatirile si adaosurile , realizate cu lemn, sticla colorata, metal si scoici au definit un proiect ce a durat din 1992 si pana in 2006. Intrarea in casa se face prin intermediul unei scari spiralate, iar acoperisul a fost realizat din cupru. La interior, casa are doar un singur dormitor. Terry Brown s-a stins din viata in anul 2008, Casa Ciuperca fiind scoasa la vanzare pentru pretul de 423,400 de euro, insa proiectul reflecta perfect ideea lui Brown referitoare la menirea unui arhitect: acela de a aduce clientilor solutii pe care acestia le-ar fi crezut imposibile.
Casa Futuro- Noua Zeelanda
Arhitectul finlandez Matti Suuronen a proiectat aceasta casa de forma unui OZN in anul 1968, fiind gandita initial ca o cabana de ski sau ca o casa de vacanta. Casele in forme de OZN erau foarte populare in perioada anilor ’60-’70. In Casa Futuro puteau locui opt oameni, iar materialul din care a fost construita ar fi putut reprezenta o revolutie a spatiilor rezidentiale. Astfel, casa a fost realizata din plastic consolidat, un material usor care la vremea respectiva era o noutate in domeniu si avea costuri reduse. Scopul proiectului era de fapt construirea la scara larga a acestui tip de case ca o optiune ieftina de locuire. Deoarece erau usoare, casele ar fi putut cu usurinta fi transportate cu elicopterul. Din nefericire, Criza Petrolului din 1973 a dus la o crestere semnificativa a productiei de plastic, asadar proiectul nu a fost finalizat. Au fost construite doar 98 de astfel de case.
Casa Pantof - Pennsylvania, SUA
Povestea Casei Pantof se leaga de… publicitate. In anul 1947, vanzatorul de pantofi Mahlon Haines s-a dus la un arhitect, i-a inmanat un vechi bocanc de lucru si i-a spus “Fa-mi o casa care sa arate asa”. Unul dintre cele mai mari nume ale vanzarilor de pantofi din SUA, Haines cunostea pe deplin tainele promovarii personale. Intreg domeniul pe care acesta il detinea ii reprezinta intr-un fel sau altul afacerea. Casa si cutia postala au forma unui pantof, iar gardul ce inconjoara locuinta a fost decorat cu pantofi. Mai mult, fiecare geam al ferestrelor prezinta vitralii cu modele de pantofi, iar geamul usii de la intrare reprezinta portretul lui Mahlon Haines tinand in mana… puteti ghici? O pereche de pantofi, bineinteles! Construita in apropiere de autostrada, casa si reclama magazinelor de pantofi nu ar fi putut fi ratate de niciun sofer. Cladirea era si o casa de vacanta, Haines decizand sa o ofere spre inchiriere pentru 38 de cupluri pe an, iar proaspetii casatoriti din companie erau de asemenea invitati sa petreaca un weekend romantic in pantof. In zilele noastre, casa reprezinta un obiectiv pe care il viziteaza numerosi turisti.
Se pare ca, cel putin in domeniului design-ului, aproape orice este posibil, nu-I asa? Pe langa spectacolul prezentat prin aceste proiecte de spatii rezidentiale, indraznim sa ne punem intrebarea fireasca: cat de fiabile sunt de fapt? Oare pot cu adevarat merge mana in mana design-ul neconventional si functionalitatea? Asteptam parerile dumneavoastra si va uram un weekend placut!
Surse foto: www.designrulz.com, www.realestate.aol.com, www.joeorman.shutterace.com, www.livelyplanet.ru, www.starkwhite.blogspot.com, www.cringefringe.com, www.furnituresgallery.com, www.blogarredamento.com, www.ronsaari.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu