Casele construite deasupra valurilor
Ocean Builders, o companie care dezvoltă tehnologii în domeniul maritim, duce conceptul de locuinţă plutitoare pe noi culmi.
Compania condusă de Rüdiger Koch şi Grant Romundt, în colaborare cu arhitectul olandez Koen Olthuis şi cu echipa sa de la Waterstudio, lucrează la trei modele de capsule cu statut de locuinţă de lux dotată cu cele mai avansate tehnologii, ca desprinse din filmele SF, care pot fi instalate pe uscat şi pe apă.
Capsulele SeaPod au fost concepute pentru viaţa pe apă, căsuţele GreenPod pot fi instalate în inima pădurii, în timp ce EcoPod este modelul mai prietenos cu mediul, dar şi cu buzunarul.
Gândite ca o soluţie la lipsa de spaţiu cu care se confruntă cele mai populare plaje, capsulele SeaPod sunt construite în prezent într-un port din Panama, scrie CNN. Fiecare structură are o suprafaţă de 73 de metri pătraţi, desfăşurată pe trei niveluri, fiind compusă dintr-un living, un dormitor, o bucătărie şi o baie.
Casele sunt prevăzute cu tuburi de oțel umplute cu aer, care le ajută să se mențină la peste 2 metri deasupra apei, şi cu ferestre panoramice pentru ca beneficiarii să se bucure din plin de peisajele care îi înconjoară.
Nu în ultimul rând, capsulele sunt echipate cu tehnologie de ultimă generaţie care duc confortul la un nou nivel. De exemplu, viitorii proprietari vor primi nişte inele inteligente cu care vor putea descuia uşa ori vor putea porni muzică printr-o simplă mişcare a mâinii.
Compania are în vedere utilizarea unor drone pentru livrarea de bunuri precum alimente şi medicamente de pe uscat în larg, în timp ce produse mai voluminoase ar urma să fie transportate cu ajutorul unor nave autonome, care să ofere şi servicii de salubrizare.
De altfel, reprezentanţii companiei susţin că structurile au fost concepute în aşa fel încât să aducă beneficii mediului înconjurător şi să ofere “un habitat natural pentru viaţa marină”, fără a da însă detalii.
Echipa de la Ocean Builders speră ca la un moment dat să-şi poată vinde căsuţe plutitoare, care au prețuri cuprinse între 295.000 de dolari și 1,5 milioane de dolari, la nivel global.
“Căsuţele din copac” GreenPod ar urma să aibă o amprentă minimală, înălţându-se deasupra celor mai înalţi copaci. Privite de sus, capsulele ne apar sub forma unor cochilii, vorbind despre ambiţiile companii de a construi în viitor case sustenabile din materiale naturale şi ecologice.