O casa plutitoare pe raul Amstel
Proiectata de echipa +31 Architects din Amsterdam, casa plutitoare Weesperzijde este o optiune pentru cei care doresc sa beneficieze de confortul orasului fara a fi nevoiti sa achizitioneze un lot de teren. In Olanda cel putin, sunt multe astfel de locuinte amenajate pe platforme plutitoare sau in ambarcatiuni renovate.
In cazul acestei locuinte, echipa de arhitecti a folosit o ambarcatiune pe care au modificat-o astfel incat sa le ofere beneficiarilor spatiul si confortul pe care il doreau, mizand pe ideea ca „fiecare zi poti sa ai senzatia ca esti in vacanta”. Exista doua niveluri, unul scufundat, sub nivelul apei si un nivel superior dupa care s-a facut si organizarea spatiala a locuintei. In partea inferioara au fost amenajate dormitoarele si salile de baie, impreuna cu o mica zona de relaxare. Pentru ca este scufundat acest nivel nu are ferestre, lumina naturala patrunzand aici doar prin zona scarii si prin cele cateva fante perimetrale lasate in pardoseala. Nivelul superior a fost amenajat sa gazduiasca zona de zi, un spatiu deschis ce beneficiaza de perspective ample spre rau si oras.
Pardoseala de un gri deschis prezenta in zona de zi se extinde si pe terasa plutitoare, ajutand la unificarea vizuala a spatiilor. Vitrajele glisante si precum si faptul ca cele doua zone sunt la acelasi nivel, creaza senzatia unui spatiu mai amplu. Trei marchize sunt actionate electric pentru a oferi casei si terasei protectie impotriva razelor soarelui, mentinand interioarele racoroase.
Paleta cromatica bazata pe nuante deschise de alb si gri, impreuna cu textura placuta a lemnului ofera interioarelor o estetica minimalista dar rafinata, in care te poti relaxa confortabil. Avand in vedere dimensiunile relativ inguste ale volumului si lipsa luminii la nivelul inferior, au facut ca alegerea acestor culori si materiale, precum si suprafetele generoase de sticla sa fie fireasca, toate trucurile contribuind la crearea unei locuinte primitoare si spatioase.
Accesul in casa se face prin intermediul unui pod din lemn iar fatada care da spre chei este protejata prin intermediul unor panouri din alumniu perforat, pe care se poate citi numarul postal. Noaptea aceste panouri sunt luminate cu LED in nuante de albastru, iar pe timpul zilei raman aprinse dar la o intensitate mai mica.
Mai multe informatii gasiti la www.dezeen.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa