Ruine din piatră încadrează noua structură din beton a casei
Echipa portugheza SAMI Arquitectos a reusit sa insereze o noua structura din beton armat intre ruinele din piatra ale unei vechi cladiri, amplasata pe o insula in mijlocul Oceanului Atlantic. Pico apartine unui lant de insule vulcanice raspandite in zona de vest a Portugaliei si este o zona pe care arhitectii Ines Vieira da Silva si Miguel Vieira s-au straduit mult timp sa o revigoreze.
Unul dintre proiectele realizate de cei doi este o casa de vacanta pentru un cuplu din Coimbra. Arhitectii au dorit sa realizeze o constructie printre elementele unei vechi case in ruina, ale carei spatii de locuit se aflau amenajate peste grajdul vitelor.
„Poiectul a pornit de la dorinta de a conserva cat mai mult din ruinele existente si crearea unei case a carei volumetrie sa le puna in valoare, o casa care sa se muleze pe existent si sa profite de acesta, oferind cele mai diverse si complexe posibilitati de locuire spre deosebire de tipologia veche”, declarau arhitectii.
Noua casa este o cladire cu doua niveluri ale carei spatii se insereaza cu usurinta in spatele vechilor pereti din piatra de bazalt negru. Terasele si platformele din lemn puncteaza diferite spatii in jurul perimetrului, cateva in spatele ruinelor, iar altele extinzandu-se dupa ele.
Pentru a asigura suficienta lumina naturala, arhitectii au prevazut ferestre generoase in fiecare camera, majoritatea ajungand pana in tavan. Golurile au fost amplasate astfel incat sa ofere perspective directionate spre orizont, ajungand ca unele vitraje sa se potriveasca cu fostele ferestre ale peretilor ramasi in picioare din vechea casa. In acest fel se accentueaza un dialog intre existent si spatiul nou definit.
O scara pozitionata in lungul peretelui conduce spre etaj, direct in zona de zi al carei tavan inclinat ofera un plus de anvergura camerei. Punctul central care capteaza privirea este o biblioteca din lemn masiv, ce acopera intreg peretele, incadrand o fereastra mare ce poate fi folosita ca spatiu de acces pe terasa. Un spatiu comun gazduieste bucataria si locul de luat masa in celalat capat al etajului. Depozitari inchise in lemn masiv acopera un perete in timp ce vitraje glisante pozitionate pe laterale deschid interiorul spre cele trei terase – una protejata de vechiul perete din piatra si alte doua deschise spre peisaj.
„Proiectul traduce o miscare de dute-vino intre linia perimetrala marcata in piatra si volumele noi, dar care uneori actioneaza independent sau se extind, de fiecare data cand nevoile de spatiu sau perspectivele directionate o impun”, declarau arhitectii.
Mai multe informatii gasiti la www.dezeen.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa