Ce este agricultura hidroponică și unde se poate practica
Agricultura hidroponica este din ce in ce mai populara si mai activa reprezentand o modalitate eficienta de a creste fructele si legumele in spatii mici care nu necesita utilizarea solului. Aceasta activitate nu presupune cultivarea alimentelor direct in pamant, ci in vata minerala. Cu o vechime de peste 60 de ani, agricultura hidroponica este in ascensiune in vremurile noastre si din cauza conditiilor meteorologice care de multe ori nu permit cresterea si dezvoltarea multor legume in conditii favorabile.
Astfel, cultivarea plantelor in aceasta forma le permite agricultorilor sa aduca pe piata orice fel de legume curate si proaspete in orice moment al fiecarui anotimp. In loc de murdarie, plantele cresc in apa, la care fermierii adauga nutrientii necesari pentru cresterea plantelor, acestia sunt absorbiti, impreuna cu apa, prin radacinile unei plante. Lumina este furnizata fie de soare, fie de la surse special proiectate, cu multe sisteme durabile, alimentate de la surse regenerabile de energie.
Iata sase locuri unde agricultura hidroponica revolutioneaza modul in care se cultiva produsele alimentare.
Magazin - Depozit. Cu consumatori din ce in ce mai constenti de impactul lor asupra mediului, multe magazine si-au dat seama ca aceasta sansa este una buna pentru afaceri. Lantul de magazine din mai multe tari, Big-box Target, a inceput o serie de studii in primavara anului 2017, unde mai multe gradini hidroponice verticale au fost instalate in diferite locatii ale magazinelor Target pentru a le oferi clientilor cele mai proaspete produse.
Target a creat un sistem capabil sa creasca verdeata cu frunze si ierburi cu o utilizare minima a apei. Compania spera ca intr-o zi sa se extinda si cu alte produse cum ar fi cartofi, dovlecei si sfetcla.
Desert. In pregatirea pentru un viitor care este dominat de schimarile climatice, in care petrolul devine o parte mai mica din dieta energetica mondiala, Arabia Saudita a facut cativa pasi majori pentru a construi un sistem mai durabil in regiunea desertului. O astfel de miscare reprezinta reconsiderarea multor practici agricole traditionale, in special axate pe reducerea consumului de apa. In Australia de Sud, SunDrops Farms cresc 15% din cultura de tomate a tarii printr-un sistem hidroponic cu sistem solar. Pentru a elimina utilizarea de apa dulce, SunDrops izvoreaza apa din golful de apa sarata din apropiere, care este apoi desalinat prin caldura reflectata de soare.
Oras. Pe masura ce populatia globala devine mai urbana, orasele investesc in mai multe sisteme locale de productie alimentara care ofera oportunitati de dezvoltare economica si reduc amprenta de carbon a orasului. Intr-un depozit din Orientul Mijlociu din Indianapolis, Farm 360 cultiva legume pe un sistem hidroponic care este alimentat exclusiv cu energie regenerabila si utilizeaza cu 90% mai putina apa decat metodele traditionale de cultivare. Recolta este vanduta in magazinele locale de bacanie, in timp ce depozitul sprijina zeci de locuri de munca pentru locuitorii din cartier. Chiar si in cele mai izolate zone urbane, acest tip de agricultura tot isi gaseste un loc.
Subteran. Agricultura fara sol poate avea loc deseori sub pamant. In Paris, Cycloponics conduce La Caverne, o ferma unica urbana care creste ciupercile si legumele intr-un parc subteran, partial abandonat. Sistemul de ferme hidriponice foloseste lumini speciale pentru a se asigura ca legumele au ce este nevoie pentru a supravietui. Ciupercile cresc intr-un mediu special si, prin respiratia lor, furnizeaza dioxid de carbon important pentru ca restul plantelor sa prospere. Pe 2,5 hectare de tuneluri neutilizate din timpul celui de-al doilea razboi mondial, Growing Underground produce lastari de mazare, cateva soiuri de ridiche, mustar, coriandru, amarant rosu, telina, patrunjel si rucola.
In apa. Unele operatiuni de cultivare a solului o iau cu un pas inainte, lasand in urma terenul in intregime si au optat pentru o ferma plutitoare pe apa. Grupul de design din Barcelona, Forward Thinking Architecture, a propus o solutie progresiva la reducerea disponibilitatilor terenurilor arabile prin crearea unor ferme plutitoare, alimentate cu energie solara. Folosind module care masoara de la 200 de metri pana la 350, Forward Thinking Design permite extinderea si configurarea personalizata a fermelor. Fiecare modul are trei niveluri: un nivel de desalinizare si acvacultura in partea de jos, un nivel de cultivare hidroponica, depasit de un nivel de panouri solare si de colectare a apelor pluviale. Compania estimeaza ca fiecare modul va produce 8,152 de tone de legume pe an si 1,703 de tone de peste anual.
Firma Greenwave adopta o abordare alternativa a agriculturii plutitoare, fara combustibil, combinand cultivarea crustaceelor cu alge marine, ambele culturi profitabile ajuta si la curatarea mediului acvatic si la absorbtia gazelor cu efect de sera.
La tine acasa. Da, si tu ai putea intra in aceasta actiune de a cultiva plante fara sa ai nevoie de sol. Existe optiuni pe care le poti implementa in siguranta si acasa.