Ce inseamna luxul?
Luxul ca si adjectiv poate descrie un obiect, un loc sau o stare, oferindu-i nota suprema de caracterizare si transpunere intr-un domeniu putin accesibl si ravnit de toti,un statut. Fie ca este de bun gust, fie ca este ostentativ, ca tine de confort sau disconfort pentru altii, el trebuie sa deranjeze zona de confort a unora, prin manifestul altora de a se exprima. Dar ce inseamna lux? cum am putea sa-l caracterizam? fata de ce il raportam? stiu exact ce inseamna lux? daca il vad cum il recunosc?
O sa incerc mai jos sa descriu din punctul meu de vedere aceasta stare, din experienta mea de designer de interior, de calator prin lume, de observator, de critic, dar mai ales de pasionat de frumos.
Meseria mea este una foarte versatila care ma invata, atat in plan artistic si functional, de la arhitectura la poezie, sau de la pictura la muzica. Aceste cunostinte reflectate in proiectele mele realizate pana in prezent ma ajuta sa dau niste defintii de caracterizari tocmai datorita unor notiuni acumulate sau experimentate.
Un bun citat ii apartine lui Coco Chanel care spunea ,, Unii oameni cred ca luxul este opusul saraciei. Nu este. Este opusul vulgaritatii”, iar Giorgio Armani era de parere ca ,, Stilul este adevaratul lux care este dezirabil”.
Obiectele care ne inconjoara ne definesc stilul de viata, iar ele sunt oglinda noastra care spun toata povestea de la ,,cine sunt” la ,,unde vreau sa ajung”.
Cum arata o casa de lux si ce trebuie sa contina ea?
Te inconjori de oameni care te fac sa fii ceea ce esti, traiesti in jurul obiectelor pe care le detii sa iti spun dimineata cine esti.
O casa de lux in primul rand trebuie sa fie „mare”, suprafata trebuie sa fie direct proportionala cu investitia sau pretul piperat. In al doilea rand locatia neaparat trebuie sa fie intr-una din zonele cu pretentii din oras. Stilul abordat sa fie unul rafinat cu o arhitectura care sa se remarce de orice alta casa din jur, de preferat cu o curta suficient de mare care sa permita o amenajare peisagera demna de gradinile de la Versailles.
Finisajele de lux precum marmura, mozaicul, parchetul intarsiat cu marmura sau sticla de Murano, tapet textil din matase, lambriuri din esenta de nuc, candelabre din cristal sau alabastru, mobilier semnat de case de design interior cunoscute, toate acestea sunt elemente care nu lipsesc dintr-o casa cu un „statement de lux’’.
Deseori intalnesc clienti, dezvoltatori imobiliari sau ,,cunoscatori’’ ai domeniului imobiliar care fac false asocieri cu termenul „lux”.
Fie ca un client doreste sa ii fac un proiect pe care acesta il considera „de lux” doar pentru ca o sa cheltuiasca cu 10 euro mai mult pe un metru patrat de gresie, sau ca un dezvoltator vrea sa vanda apartamente „de lux”, doar pentru ca suprafata livingului depaseste cu 10 mp suprafata dormitorului matrimonial, sau ca monteaza un parchet de 10 mm si nu de 8 mm, fie ca un agent imobiliar vrea sa-mi vanda la suprapret un apartament „de lux” pe care il considera central doar ca se afla in raza de 5 km fata de centrului orasului.
Toate astea nu fac decat sa induca o falsa impresie de calitate si confort, si sa dezinformeze omul de rand care poate aspira la acest termen.
O casa luxoasa poate sa contina o serie din obiectele pe care le voi insira mai jos, doar ca sa fac comparatii intre obiecte deosebite create de designeri celebri cu finisaje remarcabile si obiecte pe care le poti gasi in hypermaket-uri de mobilier, si sa se diferentieze de o casa obisnuita:
Ca o concluzie: scopul meu ca designer de interior este sa informez clientul aratandu-i diferite tipuri de bugete, diverse colectii de mobilier. Sa-l indrum catre o amenajare calitativa sperand ca acesta va fi receptiv si ca imi va lasa mana libera in creatie.
Totodata, termenul de „lux” sa fie bine inteles de catre oameni si in primul rand sa faca comparatii elocvente si reale, nu doar bazandu-se pe lipsa bugetului care iti poate face o falsa impresie.
Un design interior de calitate nu trebuie sa fie extravagant, sclipicios sau cu intarsii de cine stie ce esente scumpe, care te duce la gandul la kitsch, ci trebuie sa exprime calitate, confort, suplete, bun gust si rafinament.
Cine isi doreste cu adevarat lux trebuie sa scotoceasca bine in buzunare si sa plateasca o poveste bine scrisa, sau calitate la cel mai inalt nivel, cu ar fi o viata de superstar, ca sa atragi admiratia sau invidia deopotriva a celor din jur. Luxul nu este pentru toata lumea, este pentru cine isi permite.