Ce inseamna nivelul de decibeli al electrocasnicelor?
Va cumparati aparate electrocasnice si le luati uitandu-va la o serie de calitati tehnice, la lucrurile care tin de functionarea lor efectiva. Mai rar va uitati, insa, la nivelul decibelilor pe care ii scoate acel aparat cand functioneaza. De la roboti de bucatarie, la masini de spalat, suntem inconjurati de aparate care fac zgomot. Asadar, care e nivelul de confort acustic intr-o locuinta?
Decibelul (db) este o unitate de masura logaritmica a intensitatii zgomotului (logaritmic insemnand ca intre 1 si 2 decibeli e o intensitate de zgomot mai mare decat intre 0 si 1 decibeli, cresterea continuand progresiv). Urechea umana percepe sunete cu o intensitate intre 0 si 120 decibeli. In timp ce nivelul de 20-30 decibeli este inofensiv pentru organismul uman, nivelurile mai ridicate de atat sunt percepute ca obositoare, stresante, mai ales daca dureaza mai mult timp. De regula, daca durata acestui zgomot e scurta poate fi tolerata ca trecatoare. Limita sunetului considerata acceptabila de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii este de 80 decibeli si in general ea se refera la poluarea fonica din orase (zgomototul strazii), care este din pacate aproape constant pe intreaga durata a zilei. In natura zgomotele sunt foarte reduse din punct de vedere al intensitatii, rarele zgomote puternice fiind doar de moment, provocate de accidente sau de ceva violent. Nu este de mirare ca efectul asupra urechii umane se propaga si asupra psihicului sau a starii fiziologice, pentru ca omul nu este facut sa suporte fara consecinte poluarea fonica.
In afara de faptul ca zgomotele puternice altereaza auzul, acestea afecteaza si calitatea vietii, unele studii demonstrand ca persoanele expuse perioade lungi de timp la intensitati de zgomot ridicate sunt mai susceptibile de a contacta boli de inima, afectiuni cerebrale si psiholgice. De asemenea, cu cat nivelul decibelilor este mai mare, cu atat are loc propagarea zgomotului pe distante mai mari. Zgomotul unui avion care decoleaza se poate percepe pana la 30 de kilometri distanta.
Un fond sonor de 90 decibeli poate duce la pierderea auzului daca expunerea este mai mare de opt ore pe zi. Iar sunetele de 130 decibeli provoaca durere fizica si, mai mult, la 150 de decibeli senzatia e insuportabila - un individ poate chiar muri din cauza acestuia.
In ce priveste aparatura electrocasnica, partea “buna” este ca aparatele care fac un zgomot mai puternic nu sunt tinute in functiune in mod permanent. De exemplu, daca folosim un robot de bucatarie sau utilizam o bormasina care emit in jur de 60-70 decibeli, urechea poate tolera zgomotul pentru o perioada scurta de timp.
Pe de alta parte, un frigider sau un aparat de aer conditionat care bazaie in timpul functionarii la peste 35 decibeli zi si noapte ne afecteaza atat auzul, cat si starea psihica sau de sanatate, mai ales daca dormim in apropierea acestora, pentru ca noaptea zgomotul ambiental nu are voie sa depaseasca aceasta valoare. (Iar unele surse recomada ca pe timpul noptii nivelul de zgomot din dormitor sa nu fie mai mare de 25 decibeli.) Peste 40 de decibeli permanenti, ziua, intr-o camera de lucru, devin de asemenea nocivi.
In fine, exista si aparate pe care le tinem in functiune o ora-doua: o hota, o masina de spalat, un aspirator etc., care emit diverse niveluri de zgomot, in functie de treapta de lucru. Data fiind durata destul de lunga a zgomotului, si acestea au o influenta negativa asupra urechii si psihicului. Nu apare doar senzatia de enervare, ci zgomotul poate fi efectiv deranjant, pentru ca in treptele mai mari, acest gen de aparate emit in jur de 70-80 decibeli. Prin urmare, daca gasiti un aparat sub acest nivel chiar si cu cativa decibeli inseamna ca ati redus semnificativ nivelul de zgomot.
Exemple de evaluare a decibelilor in raport cu sunete din viata de zi cu zi
- O soapta are cca 20 decibeli
- Strigatele cuiva sunt percepute ca agresive sau alarmante pentru ca au 70 - 80 decibeli
- Latratul unui caine mare are 70 – 80 decibeli
- O motocicleta care merge cu 140 km/ora produce 110 decibeli
Sfaturi practice
- Cand puneti in functiune un aparat care depaseste 60 decibeli inchideti usile care va separa de el, pentru a estompa zgomotul.
- Daca un aparat emite mai mult de 80 decibeli si zgomotul dureaza mai mutl de cateva minute, folositi casti antifonate pentru a lucra cu el (exemplu: o masina de tuns iarba). Castile antifonate reduc zgomotoul cu 25 – 37 decibeli.
- Alegeti cu atentie nivelul de zgomot: chiar si cu trei decibeli mai putin la un aparat inseamna ca nivelul de zgomot al acestuia este injumatatit.
- Reglati televizorul, radioul si muzica sa emita maxim 40 decibeli, daca le lasati sa mearga in fundal, in timp ce lucrati, faceti curat sau discutati cu alte persoane.
Articol de Alina Miron