Cea mai eficienta cladire multi-functionala din Rotterdam
Un munte din sticla si otel a rasarit in centrul orasului Rotterdam. Biroul OMA a finalizat lucrarile la cladirea Timmerhuis, un volum modular, multi-functional, care gazduieste birourile municipalitatii, locuinte, spatii comerciale, un muzeu si spatii de parcare. Proiectantii au gandit ca Timmerhuis sa fie cea mai eficienta cladire din Olanda si pentru aceasta au implementat o serie de tehnologii menite sa eficientizeze consumul de energie, fiind prima cladire multi-functionala care primeste calificativul Excelent de la BREEAM.
Cladirea de 48400mp a fost realizata de Primarie intr-un parteneriat public-privat si a costat 100milioane de euro. Este amplasata langa cladirea istorica a primariei construita in 1953, din cartierul Laurenskwartier. Jumatate din suprafata construita a imobilului, respectiv echivalentul a cinci niveluri sunt spatii de birouri folosite exclusiv de municipalitate. Birourile sunt amplasate intre o zona de parter publica, in care sunt cafenele, spatii comerciale si un muzeu, si etajul destinat celor 84 de apartamente de lux.
Realizata din module repetitive, amplasate unele peste celelalte, structura din otel a cladirii Timmerhuis se remarca prin spatii flexibile si usor de adaptat. Destinatia fiecarei unitati avand 7.2m latime, 7.2m adancime si 3.6m inaltime poate fi oricand schimbata de la birouri la locuinta, fara sa implice modificari la nivelul fatadelor sau acceselor. Volumele astfel suprapuse dau efectul general al unui conglomerat in trepte, cu varfuri dispuse aleator si un joc vizual care asigura o anumita dinamica cladirii masive.
„In loc sa fie o alta prezenta impozanta in panorama orasului, cladirea Timmerhuis incearca sa se „predea” la nivel volumetric conditionarilor actuale impuse de oras” declara Reinier de Graaf intr-un comunicat. „Compozitia atipica, pe alocuri improvizata a cladirii este un ecou al starii orasului. Ofera posibilitatea de a fi perceputa diferit de la Coolsingel, vazuta printre cladirea Primariei si cea a Postei, volumul pare aproape simetric, chiar monumental...pe de alta parte, in relatie cu monumentul din apropiere, acceeasi cladire pare mai mica si proportionata corect cu anturajul”.
La interior, doua atriumuri strapung volumul aducand lumina naturala la in spatiile centrale si in acelasi timp contribuind la mentinerea unui climat optim, indiferent de anotimp.
Cladirea al carei aspect exterior seamana cu un ghetar acoperit partial de zapada a fost anvelopata cu pereti cortina cu trei foi de geam si izolatie translucida.