Un spatiu de lucru intr-o cladire eficienta
Aceasta eleganta cladire de birouri, construita in Stuttgart, in locul unui vechi imobil datand din anii de dupa al II-lea Razboi Mondial este un exemplu deosebit de arhitectura durabila primind cele mai bune certificari. Cladirea, proiectata de biroul Blocher Blocher Partners, concentreaza toate birourile pe care firma le avea inainte impartite in trei locatii diferite si le pune la dispozitie angajatilor un spatiu eficient si ergonomic. Amplasata intr-un cartier foarte aglomerat al orasului, cladirea de birouri reproduce la un nivel simplificat volumetria traditionala a cladirilor din apropiere.
Construita pe un plan in lofrma literei „L” cladirea este orientata spre gradina iar acoperisul este in sine parte din volum, fiind definit cu ajutorul placilor de beton. Trecerea de la nivelul acoperisului fatetat la cel al fatadelor se face prin intermediul unui bandou orizontal ocupat cu rigole, ce colecteaza apa de ploaie si o canalizeaza spre rezervoarele unde este stocata.
Designul este unul minimalist dar cu efect deosebit dat de forma simpla a volumelor si detaliile atent gandite. Paleta de materiale este una redusa, bazandu-se pe combinatia de beton aparent, sticla si lemn natur.
Cladirea de birouri are trei niveluri, o gradina amenajata la nivelul parterului, o mansarda si un demisol. Spatiile de birouri de la interior au fost amenajate astfel incat sa creeze spatii de lucru luminate si ventilate natural, confortabile si moderne in acelasi timp. Betonul aparent este prezent si la interior la nivelul peretilor si al pardoselilor, creand o nota de armonie cu estetica exterioara. O curte interioara amenajata se afla in imediata apropiere a spatiului cafeteriei, la nivelul gradinii fiind flancata pe o latura de aripa cu un singur nivel. Cealalta latura se deschide catre un atrium cu doua niveluri. De la nivelul scarii metalice deschise, ce conduce de la nivelul parterului pana pe acoperis, angajatii au parte de o varietate de perspective catre oras si imprejurimi
Datorita sistemului de incalzire geotermal, al celui de reciclare al apei menajere si al acoperisului vegetal, imobilul a primit certificatul Gold din partea Consiliului German pentru Cladiri Durabile (DGNB).
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa