Certificarea EPD înscrie CEMACON în liga marilor producători europeni responsabili
Ce reprezintă certificarea EPD?
Declarația de Mediu (EPD) este un certificat de tip III ce detaliază și cuantifică impactul ecologic al produselor pe parcursul întregului lor ciclu de viață. Conform standardelor internaționale ISO 14040, EPD facilitează compararea produselor cu funcții similare, promovând astfel transparența în industrie. Compania se mândrește cu cele mai scăzute emisii din țară pentru producția de blocuri ceramice și se situează sub media europeană la emisiile pentru producția de cărămidă aparentă.
Beneficiile certificării EPD
Obținerea certificării EPD nu numai că oferă o evaluare clară a impactului ecologic al CEMACON, dar permite și o diferențiere pe piață. „Această certificare este o dovadă a angajamentului nostru de a minimiza impactul activităților pe care le desfășurăm asupra mediului,” declară reprezentanții companiei.
CEMACON a modernizat constant procesele de producție prin soluții prietenoase cu mediul, reducând costurile și amprenta de carbon. Anul trecut, compania a implementat o centrală fotovoltaică de peste 1 MWh. Energia generată de parcul fotovoltaic, împreună cu cea de la centrala de cogenerare implementată de companie în 2021, acoperă necesarul de electricitate al parcului industrial CEMACON Recea, estimându-se și o reducere de aproximativ 3000 tone CO2/an, echivalentul emisiilor anuale a 1000 de case.
Viitor sustenabil pentru CEMACON
O dovadă a faptului că CEMACON se concentrează pe inovație pentru a produce materiale de construcție durabile, ecologice și eficient din punct de vedere energetic o reprezintă gama Evoceramic VB, care asigură izolație fonică și termică încorporată. De asemenea, producătorul român dezvoltă produse din materii prime naturale și integrează în compoziția blocurilor ceramice diverse deșeuri și biomasă, precum zațul de cafea și rumegușul, contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Prin toate aceste inițiative, CEMACON se aliniază cu alte companii din sectorul producției care pun accent pe practicile sustenabile, demonstrând că este posibil să se atingă obiective economice fără a compromite integritatea mediului. Această abordare care pune în centru transparența ecologică este esențială, având în vedere că tot mai mulți consumatori își îndreaptă atenția către produse durabile.
Strategia CEMACON de a minimiza impactul activităților pe care le desfășoară asupra mediului va fi cu siguranță apreciată de beneficiari și va ridica ștacheta pentru întreaga industrie românească.