Cinci mituri despre apartamentele noi
Au o structura de rezistenta slaba
Legea constructiei s-a modificat de mai multe ori dupa Revolutie, si, de fiecare data, a venit cu criterii mai stricte in ceea ce priveste rezistenta. In plus, niciun inginer si niciun dezvoltator nu se joaca cu siguranta oamenilor. O nenorocire ar presupune ani grei de inchisoare pentru cei care si-au dat acordul pentru o locuinta nesigura. Sunt ridicate acum blocuri care au o structura compusa dintr-un radier general cu grosimea de 160 centimetri si o suprastructura alcătuita din diafragme, stalpi si grinzi din beton armat.
Bonus: constructorii nu pun accent doar pe structura de rezistenta la grad seismic ridicat, ci includ si sistem de detectie si prevenire a incendiului, izolatii rezistente la foc, zgomot, schimb de temperatura, instalatii sanitare si electrice la standarde europene.
Finisajele sunt ieftine
Un apartament nou, la cheie, presupune gresie, faianta, grupuri sanitare. Dar umbla vorba in sat ca sunt de proasta calitate. Ieftine, ca doar constructorul vrea sa castige cat poate de mult din afacerea asta. Insa o vizita intr-un complex rezidential i-ar determina si pe cei mai pretentiosi cumparatori sa se convinga de calitatea lor. Finisajele sunt de cea mai buna calitate, iar dotarile sunt ultramoderne. Baile includ obiecte sanitare de inalta calitate, precum vasul suspendat, lavoarul montat pe un blat din stejar stratificat, incalzire in pardoseala si parchet laminat de 10 milimetri, pentru trafic intens. Iar gresia este portelanata in bucatarii si bai. Un apartament nou nu inseamna ca se face rabat de la calitatea finisajelor. Din contra! Totul este nou, modern, atent montat si de buna calitate.
Sunt mai costisitoare
E cel mai usor de demontat mit dintre toate. In primul rand, incalzirea in pardoseala il face sa economiseasca din start 30 la suta. Si tot multumita ei se evita formarea colonilor de bacterii, adica nu ne imbolnavim si nu ajungem la medic prea usor. Apoi sunt materialele de foarte buna calitate care asigura izolarea termica.
Cad la primul cutremur
Calitatea materialelor folosite in prezent a crescut considerabil fata de anii '90. Sunt alte sisteme, iar tehnologia a evoluat masiv, stilul de constructie a evoluat si el, sunt altele normativele de astazi, mult mai riguroase si restrictive fata de ceea ce aveam acum cateva zeci de ani. Astazi, cladirile sunt proiectate sa reziste la cutremure cu magnitudine mare. Dar daca vreun constructor spune ca blocul ridicat de el rezista la un cutremur cu magnitudine 9, ar trebui temeinic verificat.
Sunt atat de departe, ca faci o zi pana acasa
Foarte multe persoane care nu locuiesc intr-un astfel de cartier rezidential si care nu au fost nici macar in vizita se plang ca sunt foarte departe. Departe de ce anume, inca nu stim. Ca departe de zonele de interes nu sunt. Apartamentele noi de vanzare sunt ridicate exact langa parcuri, langa scoli, gradinite, mall-uri si alte puncte importante. Ba unele au atat de multe facilitati, ca nu mai e nevoie de alte vecinatati.