Poze vs. realitate - trucurile agențiilor imobiliare pentru locuințe care arată grozav
Indiferent ca vorbim despre inchirierea sau cumpararea unei locuinte, cu totii ne-am lovit de problema alegerii unui nou “cuib”, pentru una sau mai multe persoane. Orice anunt imobiliar e intotdeauna mai atractiv daca are si cateva poze, iar de aici incolo pozele chiar fac diferenta. Daca mai ai indoieli, verifica (daca mai ai cum) istoricul ultimelor cautari imobiliare si ai sa vezi ca, probabil, mai toate anunturile salvate au poze la cel putin o calitate ok.
Cel mai adesea cautarile pentru locuinte noi incep pe internet, iar agentiile imobiliare bineinteles ca stiu asta. Daca doresti sa publici un anunt imobiliar, vei incerca pe cat se poate sa nu minti, dar vrei vrea sa ca anuntul sa iti puna locuinta intr-o lumina cat mai favorabila - mai mult la propriu decat la figurat. Pozele pentru anunt vor fi trase din cele mai bune unghiuri si apoi editate, deci ar fi nerealist sa te astepti sa gasesti fix ce vezi in poze.
E pe bune sau e Photoshop?
Pozele pentru locuinte nu inseamna doar cadre cu interiorul, ci si prezentarea exteriorului. Acest lucru este cu atat mai important in cazurile cand se doreste achizitia casei, cand amenajarea exterioara si fatada iti transmit daca merita sa vezi si inauntru. Poti obtine un exterior minunat daca retusezi sectiunile din imagine in care iarba nu e nici prea verde, nici prea deasa. Daca pozele au fost trase cand cerul era innorat, nicio problema: Photoshop scoate soarele din nori. Si culorile de pe fatada casei pot fi modificate, desi probabil ca mai rar vei vedea o casa portocalie in imagine, iar in realitate sa o gasesti mov.
In principiu, nu este nimic gresit la aceasta practica, pana la urma proprietarii si agentii imobiliari doresc ca tu sa vezi cat de bine arata casa intr-o zi frumoasa – problema apare la dezamagirea pe care o resimti atunci cand constati diferentele.
Elementele care-ti distrag atentia
In imaginile bune vei remarca ordine, curatenie si ca totul arata (aproape) ca nou. Pe langa asta, pot fi introduse mici detalii care iti distrag atentia si te fac sa admiri decorul mai mult decat e cazul; nu uita ca elementele amenajarii vor disparea odata cu actualul proprietar / chirias si ca tu iti vei lasa propria amprenta pe spatiul respectiv. Vezi aici decoratiuni, tablouri, flori, covorase s.a. si nu te lasa “furat” de privelistea lor.
Camerele foto pot adauga mp
De departe cel mai des intalnit truc intalnit in comertul imobiliar. Interioarele fotografiate cu ajutorul unui obiectiv superangular pot face camerele sa para mai mari decat sunt in realitate si asta pentru ca superangularele acopera un unghi de camp mai mare decat cel captat de ochiul uman. Cu toate astea, te poti prinde usor de pozele care vin la pachet cu mp suplimentari: cand elementele apropiate de lentila par deosebit de mari, iar cele mai distantate par mult prea mici si foarte indepartate, sunt sanse mari sa privesti la o camera care, de fapt, e mult mai mica decat in imagine.
Totul tine de perspectiva
Un fotograf bun poate elimina din elementele defectuoase ale casei / camerei doar urcandu-se pe o scara, intinzandu-se pe jos sau schimbandu-si usor pozitia. Iti prezentam doua exemple in care poti vedea cum unghiul din care a fost facuta fotografia chiar este totul:
Nu ai cum sa eviti aceste fotografii, dar te sfatuim sa incerci o cautare pe Google Street View, de indata ce ai adresa exacta.
Care sunt cele mai mari dezamagiri pe care le-ai avut cand iti cautai casa noua? Povesteste-ne prin ce ai trecut, iar daca stii si alte trucuri, asteptam cu interes sa le citim!