Clădiri cu structuri arhitecturale diferite
Robert Venturi si Denise Scott Brown au inceput constructia mai multor cladiri ce apar pe autostrazi, cladiri ce sunt diferite deoarece au forma unui caine, rata, toaleta, dinozauri sau ceainic.
Cladire in forma de rata - Long Island New York, USA
Robert Venturi este cel care a inventat termenul architectural “rata” in cartea sa din anul 1972 “Invatarea din Las Vegas”. Structura a fost conceputa pentru a vinde rate si oua de rata, iar locatia datorita design-ului neobisnuit atragea tot mai multi clienti.
Big Duck a facut istorie arhitecturala deoarece a ocupat un loc pe Registrul National al Locurilor Istorice din SUA, in 2008.
Cladire in forma de caine - Idaho, USA
A fost proiectata si construita de artistii Dennis Sullivan si Frances Conklin si a fost deschisa in anul 2003 ca fiind cea mai mare cladire in forma de caine Beagle din lume. Interiorul este cu tematica, canina si gazduieste si un muzeu pentru catei cu sculpturi de caini din lemn pictate.
Cladire in forma de ceainic - Meita, China
Construit ca fiind cel mai mare ceainic din lume in anul 2010, muzeul se ridica la o inaltime de 8 de metri cu un diametru care se intinde pana la 24 de metri.
Muzeul se intinde pe o suprafata de 5000 de metri patrati si este una dintre cele mai clare cladiri, atat in proiectare, cat si din punct de vedere al programului.
Cladire in forma de dinozaur - California, USA
Dinozaurii gigantici au fost proictati ca si atractii pe marginea drumului de catre sculptorul Claude K Bell, in anii 1960, dar si pentru a atrage clientii la Restaurantul Wheel Inn, care acum s-a inchis.
Primul dinozaur numit “Dinny” a fost construit pe o perioada de 11 ani din material salvat de pe autostrada vecina, un cadru din otel si o retea metalica expandata i s-a dat forma, urmand sa fie acoperit cu straturi de beton pulverizat. Ulterior, dupa moartea lui Bell, proprietatea a fost vanduta si acum este folosita pentru a gazdui un muzeu de creatie si un magazin de cadouri.
Cladire in forma de pantof - Hallam Pennsylvania, USA
Vanzatorul de pantofi, Mahlon Haines a mers catre arhitectul cladirii cu o cizma si i-a spus: “Construieste-mi o casa ca aceasta”, asa s-a nascut casa pantofilor.
Construita ca o forma de publicitate pentru afacerea Haines, in 1948, cladirea are o inaltime de 25 de metri, cinci etaje, etajele superioare au fost inchiriate in prealabil cuplurilor. Casa este planificata cu o camera de zi la degetul de la picior, bucataria se afla la calcai, iar incaperile de locuit inconjoara glezna cizmei.