Clădiri cum nu s-au mai văzut: 8 proiecte spectaculoase care vor fi gata în 2019
Sunt pe cale sa fie finalizate in perioada urmatoare mai multe proiecte incepute in anii din urma, care au trezit mult interes la momentul anuntarii lor, de la "Turnul Eiffel al New Yorkului", la cateva dintre ultimele lucrari ale arhitectei Zaha Hadid si la primul restaurant subacvativ din lume.
Designerul britanic Thomas Heatherwick a provocat o oarecare valva in 2016, cand a anuntat proiectul monumentului public The Vessel ("Vasul"), ce urma sa devina piesa centrala a unui nou cartier din New York. Criticii si opinia publica s-au impartit in doua tabere: una care a vazut in structura inalta de 45 de metri formata din 154 de scari care se intrepatrund un “Turn Eiffel al New Yorkului” si o alta care a etichetat monumentul cu infama descriere de “cel mai mare cos de gunoi public al New Yorkului. Aclamat sau hulit, "Vasul" a mers mai departe si se pregateste de deschiderea oficiala in primavara acestui an.
Randare: Heatherwick Studio
Comparat deja cu Gradinile suspendate din Babilon, vastul proiect 1000 Trees (1000 de arbori) este construit in prezent in Shanghai, luand "forma a doi munti acoperiti de arbori, populati de mii de coloane”, in cuvintele celor de la biroul londonez Heatherwick Studio. Arhitectii au decis sa nu ascunda coloanele structurale, care se inalta pe fatadele cladirii asemenea unor jardiniere uriase. Nu exista inca un anunt oficial cu privire la data finalizarii constructiei, insa cateva imagini recente de pe santier indica faptul ca ar putea fi gata in a doua parte a anului.
Randare: Mir
Printre proiectele arhitecturale aflate zilele acestea in desfasurare in Qatar, tara ca va gazdui Cupa Mondiala din 2020, se remarca stadionul construit in Al Wakrah, care este una dintre ultimele lucrari ale arhitectei Zaha Hadid. Cu o capacitate de 40.000 de locuri, stadionul, pe care se vor juca meciurile din semifinale, se afla intr-o faza avansata a constructiei, inaugurarea fiind asteptata anul acesta.
Randare: animative.co
Un proiect desprins parca din filmele cu James Bond, restaurantul subacvatic Under este construit de arhitectii de la Snohetta in apropiere de localitatea norvegiana Lindesnes si le promite viitorilor vizitatori un adevarat festin pentru ochi. Structura va include si un laborator pentru studierea vietii marine. Deja se pot face rezervari, primii oaspeti fiind asteptati in aprilie 2019.
Foto: snohetta.com
Atunci cand va fi finalizat, undeva pe la mijlocul acestui an, in Beijing, va avea cel mai inalt atrium din lume, o caracteristica impusa mai mult de constrangerile specifice amplasamentului. Astfel, in conditiile in care cladirea este construita de biroul Zaha Hadid Architects deasupra unei linii de metrou, arhitectii au dorit sa reduca presiunea exercitata asupra tunelului. Totodata, atriumul are un rol important in atingerea obiectivelor privind eficienta energetica, alaturi de forma rasucita a constructiei, menita sa permita patrunderea luminii naturale indiferent de anotimp sau de momentul zilei.
Randare: Zaha Hadid Architects
Este construit in Beijing si urmeaza sa fie finalizat in toamna, cand capitala Chinei va deveni orasul cu cel mai mare aeroport din lume, titlu detinut in prezent de Istanbul. Proiectat inainte de disparitia Zahei Hadid, aeroportul se va intinde pe o suprafata de aproximativ 700.000 de metri patrati, facand parte din planul ambitios al Chinei de a devansa Statele Unite din pozitia de cea mai mare piata pentru traficul aerian. Poreclit "stea de mare" in presa chineza, aeroportul a fost proiectat in asa fel incat sa scurteze distantele pe care pasagerii trebuie sa le strabata pentru a se imbarca.
Randare: Zaha Hadid Architects
Aceasta cladire impresionanta construita in orasul chinez Wuxi este creatia biroului Steven Chilton Architects, a caror inspiratie a fost cea mai mare padure de bambus a tarii, aflata in apropiere. Teatrul ar urma a fie deschis spre finalul anului.
Randare: Steven Chilton Architects