Clădirile transparente sunt mai sigure, spune arhitectul Renzo Piano
Arhitectul Renzo Piano vorbeste despre proiectarea unui zgarie nori de sticla, pentru New York Times, in urma atacurilor teroriste din 11 septembrie. Piano a inceput sa lucreze la proiect la doar trei zile dupa ce Turnurile Gemene ale orasului au fost distruse, in 2001. Toata lumea din jur a fost speriata si inca aveau teama de a construi o alta cladire inalta pentru ca, in timp, ar putea deveni o noua tinta.
„Era data de 14 septembrie cand ne-am intalnit cu clientul in 2001, in Ney York, orasul in care a fost dezastrul”, a spus arhitectul italian. „Un oras cu un sentiment de frica. Toata lumea a inceput sa spuna: nu se mai fac cladiri inalte, faceti buncare, faceti o fortareata”.
Dar, Piano a ingnorat complet cele spuse si a ales o inaltime de 320 de metri, incluzsiv un catarg, pentru zgarie-nori Midtown Manhattan. El a infasurat baza in sticla pentru a permite vizualizarea publicului din interior si din strada, o caracteristica pe care, crede el, ca va face cladirea mult mai sigura.
Am decis sa mergem inainte si am facut-o. Suntem The New York Times, trebuie sa facem acest gest pentru a arata ca transparenta parterului era mai sigura decat protectia. Cand vedeti asta, inseamna ca este mai sigur. Puteti vedea ce se intampla, astfel opacitatea este nesigura, nu transparenta.
Arhitectul Piano foloseste, de asemenea, sticla pentru nivelele superioare, dar a umbrit fatadele cu o crema de protectie solara ceramica, pentru o crestere inalta in SUA. In partea de sus, distanta dintre tijele ceramice creste, astfel incat cladirea pare ca dispare spre cer.
Cladirea New York Times a fost finalizata in 2007 si gazduieste The New York Times Compan, care publica ziarele New York Times si International New York Times. Cladirea zgarie nori este acum al sasekea cel mai inalt turn din oras, legat de Jean Nouvel 53W53, poreclit turnul MoMA si inca in constructie, dar si cladire iconica Chrysler.