Construcții semețe cu ani în urmă, abandonate de om și revendicate de natură
Din Lacul Resia situat in nordul Italiei, se iveste singuratic turnul cu clopot al bisericii frecventate cu decenii in urma de enoriasii din satul Graun. Este singurul vestigiu vizibil al localitatii scufundate in 1950 sub apele unui lac artificial construit de un producator de electricitate pentru a uni doua lacuri naturale.
Foto: Pixabay
Cunoscuta in alte timpuri ca “Parisul Estului”, Insula Ross, care face parte din Insulele Andaman si Nicobar din India, este o fosta asezare britanica, care a servit dupa Rascoala sipailor din 1857 si drept colonie penala, potrivit BBC.
In 1941 a fost lovita de un cutremur, iar putin mai tarziu a fost ocupata de Japonia. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost disputata de Japonia si de Marea Britanie, pana in 1979, cand a fost cedata marinei indiene.
Britanicii construisera pentru ei insisi locuinte luxoase, sali de bal, o biserica impozanta si chiar un cimitir. Toate se afla astazi intr-un stadiu mai mult sau mai putin avansat de degradare, inghitite sau pe cale de a fi inghitite de o neinduplecata padure.
Foto: Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 3.0 Unported
Kolmanskop era o localitate vibranta la inceputul secolul al XX-lea, cand minerii germani au ajuns in regiune in cautare de diamante, conform BBC. Au adus cu ei arhitectura germana, transformand desertul intr-o asezare opulenta, cu sali de bal, un spital si o pista de bowling printre multe altele. Aici a aparut primul tramvai din Africa, dar si prima statie de raze X din emisfera sudica.
Declinul orasului a inceput dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, insa soarta de oras-fantoma i-a fost pecetluita in 1928, cand a fost descoperita o regiune bogata in diamante de-a lungul coastei. Parasit de locuitorii sai, Kolmanskop este macinat incet de nisip.
Foto: Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic
Aceste structuri revolutionare pentru anul 1981, cand au fost construite, reprezinta ruinele casei de vacanta a producatorului american de petrol Bob Lee. Ridicate initiat pe plaja Insulei Marco din Florida, casutele prevazute la vremea lor cu panouri solare au alunecat treptat in ocean.
Lee a venit cu conceptul de constructie de tip dom pentru a le proteja de uraganele frecvente din regiune, insa eroziunea solului le-a fost fatala, noteaza Dwell. Structurile continua sa se scufunde, fiind doar o chestiune de timp pana cand isi vor gasi odihna eterna sub ape.
Situata in largul coastei orasului Nagasaki, insula cunoscuta si sub deumirea de Gunkanjima (Insula Cuirasat), ca urmare a asemanarii sale cu o nava de razboi, poate fi vazuta atat ca un simbol al progresului Japoniei, cat si ca o marturie rusinoasa a unui trecut reprobabil.
Insula Hashima a fost dezvoltata la inceputul secolului al XX-lea de Mitsubishi Corporation deasupra unui depozit submarin de carbune. Mina care alimenta avantul industriei tarii nipone a continuat sa se extinda pe parcursul urmatorului veac pe seama exploatarii muncitorilor din Coreea, scrie The Guardian.
Au fost construite aici blocuri de locuinte, scoli, restaurante. Insa resursele de carbune s-au epuizat in cele din urma, iar insula a fost abandonata si redata naturii.
Foto: Wikipedia / Creative Commons Attribution 2.0 Generic
Acest paradis verde, care face parte din grupul de insule Shengsi, din apropiere de golful Hangzhou, este una dintre cele mai frapante demonstratii ale neinduplecarii cu care natura poate sterge orice urma a activitatii umane. Constructiile acoperite de vegetatie au format la un moment dat un prosper sat de pescari. Cu timpul, oamenii s-au indreptat spre continent, parasindu-si locuintele, care au fost inghitite de iedera in numai cateva decenii.
Foto: meteomedia.com
Homebush Bay este locul in care poate fi gasita epava navei SS Ayrfield utilizata de guvernul Commonwealth in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Construita in 1911 si cantarind mai mult de o tona, nava a fost scoasa din uz in anii ’70. A scapat de dezmembrare, destinul ce-i fusese rezervat initial, fiind in schimb abandonata in apropierea tarmului. Timpul a transformat-o intr-o mica si luxurianta padure plutitoare.
Foto: Marc Dalmulder / Flickr / Creative Commons Attribution 2.0 Generic