Cum facem piaţa în siguranţă pe timpul pandemiei? Un model propus de arhitecţi
Fiecare piata ar urma sa aiba doar trei standuri si sa fie dispusa sub forma unei grile cu 16 patrate, ce poate fi implementata cu usurinta in pietele publice ale oraselor pentru ca oamenii sa-si poata face cumparaturile respectand recomandarile privind distantarea sociala. Exista o singura intrare, dar doua iesiri, iar fiecare stand are doua tejghele, una pentru plasarea comenzii si una pentru ridicarea produselor.
Doar sase persoane se pot afla in acest spatiu in acelasi timp si o singura persoana poate ocupa un patrat. Standurile vand pachete, si nu produse individuale, astfel incat sa fie redus timpul petrecut de fiecare client la tejghea.
"Chiar si cu masuri de protectie, este dificil, daca nu chiar imposibil, sa elimini riscul contaminarii in pietele in care se comercializeaza produse proaspete. Acelasi lucru se intampla si in supermarketuri. Este greu sa controlezi respectarea regulilor privind distantarea sociala si multi oameni ating aceleasi produse", spun arhitectii Thijs van Bijsterveldt, Oana Rades si Harm Timmermans, potrivit Dezeen.
Modelul propus le ofera mobilitate comerciantilor, astfel incat acestia sa se poata instala cu usurinta in locuri diferite, in zile diferite.
"Fostul model de concentrare trebuie sa fie inlocuit cu unul de dispersie, atat in spatiu, cat si in timp. Acest lucru poate fi facut prin fragmentarea pietelor mari in asa-numitele micro-piete. In loc sa mergi tu la piata, vine piata in cartierul tau", mai spun arhitectii.
Implementarea conceptului lor ar asigura reducerea distantelor pe care oamenii trebuie sa le parcurga pentru a-si procura alimente si ar limita contactul fizic dintre acestia.
C.S.