Cum gătim - cu gaz sau electric?
Folosim termenul de „aragaz” pentru a ne referi la masina de gatit formata din plita si cuptor care se alimenteaza cu gaz, dar si la aparatul electrocasnic similar care foloseste curentul electric.
In ambele cazuri, exista aragazuri de sine statatoare sau incorporabile si atat plita, cat si cuptorul pot fi achizitionate separat - adica poti combina o plita cu gaz cu un cuptor electric, sau invers. Ba chiar exista pe piata si plite mixte, prevazute atat cu arzatoare cu gaz, cat si cu zone de incalzire electrice.
Noi ne propunem sa evidentiem in acest articol avantajele si dezavantajele generale ale gatitului folosind unul sau celalalt tip de alimentare, tu urmand sa decizi care este cea mai potrivita alegere pentru nevoile tale specifice.
Aragazul cu gaz
Sa incepem cu traditionalul aragaz cu gaz.
Din start, acesta iese victorios la capitolul costuri - principalul criteriu de departajare in multe cazuri. Nu numai ca este in general mai ieftin decat cel electric, dar si pretul gazului in sine este destul de mic in momentul de fata. Acest avantaj al aragazului cu gaz este si mai evident in cazul in care se gateste des, iar plata gazelor naturale se face la comun (pausal).
Cei ce se autodeclara bucatari sadea sustin ca mancarurile ies mai gustoase atunci cand sunt gatite cu gaz - dar aici parerile sunt impartite. De altfel, printre cele mai mari imputari aduse aragazului cu gaz este ca, din cauza fluctuatiei presiunii gazelor, nu asigura o incalzire constanta, ceea ce poate duce la gatirea neuniforma sau chiar la arderea mancarii. Pe de alta parte, in cazul cuptorului, vaporii degajati asigura o umiditate crescuta, ideala pentru a obtine preparate suculente.
Plita cu gaz ofera o temperatura ridicata inca de la inceput, iar cuptorul cu gaz se incinge foarte repede dupa pornire. Puterea poate fi ajustata usor, schimbarea fiind vizibila imediat.
In schimb, eficienta lor este mica, ceea ce inseamna ca este disipata o cantitate semnificativa de caldura, ultimul lucru de care ai nevoie in spatiile inchise sau in zilele caniculare.
Un alt dezavantaj invocat in cazul gatitului cu gaze este cel al inhalarii de gaze arse. Unii specialisti precizeaza insa ca mancarea preparata cu gaz nu este nociva, fiind vorba de gaze pure, fara hidrocaburi policiclice aromate. Certa este, in schimb, degradarea in timp a vaselor folosite pentru gatit.
In cazul plitei cu gaz, flacara este vizibila, asa ca vei sti daca aragazul este pornit sau nu.
Aragazul cu gaz este sigur de folosit daca se respecta masurile de siguranta prevazute de lege, dar poate fi extrem de periculos in caz de contrar si vine la pachet grija ca nu cumva sa fi uitat ochiul aragazului deschis. Sau trebuie sa ai grija sa nu se stinga flacara daca se face curent. Trebuie mentionat totusi ca modele noi sunt prevazute cu sisteme de siguranta care opresc automat gazul in cazul stingerii flacarii.
Revizia este obligatorie prin lege la fiecare doi ani. Daca plita si cuptorul sunt separate, se va face revizie pentru fiecare dintre ele, ceea ce inseamna costuri duble cu taxa de revizie.
Avantaje:
- costuri mai mici pentru achizitia initiala
- facturi mai mici
- temperatura ridicata imediat dupa pornire
- preparate mai suculente
Dezavantaje:
- posibile fluctuatii ale presiunii gazelor
- disiparea caldurii
- riscuri pe partea sigurantei personale
- deteriorarea vaselor
- costuri cu reviziile periodice
Aragazul electric
Avem de partea cealalta aragazul electric, considerat de multi o piesa esentiala intr-o bucatarie moderna. Are un design placut, este sigur si usor de montat, de utilizat si de intretinut.
Unul dintre principalele motive pentru care nu vedem mai des astfel de electrocasnice in bucataria romanilor vizeaza costurile de consum, care, mai ales daca vorbim de aparate dintr-o clasa inferioara, pot fi semnificativ mai mari. Constatam totusi ca diferenta dintre pretul gazelor si cel al curentului electric incepe sa se diminueze.
Plita electrica se incalzeste mai greu decat cea care functioneaza cu gaz, lucru care poate fi suparator daca vrei, de exemplu, sa-ti faci un ceai.
Trebuie mentionata in acest context plita electrica cu inductie, cel mai avansat aparat electrocasnic pentru gatit, care elimina o mare parte dintre dezavantajele plitei electrice clasice: se incalzeste rapid, doar la contactul cu vasul de gatit si doar in zona respectiva, este mult mai eficienta energetic, pierderile de energie fiind mici, iar schimbarea temperaturii se produce imediat. Toate aceste plusuri se reflecta si in pretul de achizitie. Un alt aspect de avut in vedere este faptul ca plita cu inductie are nevoie de vase speciale.
In ceea ce priveste cuptorul electric, daca vorbim de unul cu convectie (ventilator), acesta va pregati mancarea mai rapid si mai uniform comparativ cu cel pe gaz. Exista si cuptoare electrice statice, mai ieftine, care nu distribuie caldura uniform, ceea ce inseamna ca va trebui sa rotesti mancarea in interiorul lor.
In plus, cuptorul electric permite un controlarea temperaturii cu o inalta precizie, ceea ce se obtine mai greu cu cel cu gaz.
In cazul aragazului electric mai trebuie sa tii cont si de faptul ca penele de curent sunt mai dese decat intreruperile de gaze. De asemenea, daca pana acum ai folosit un aragaz pe gaz, va fi nevoie de modificarea instalatiei electrice, deoarece un aragaz electric, sau chiar doar o plita sau doar un cuptor electric, necesita o alimentare separate. Pe de alta parte, nu va mai fi nevoie de verificari anuale ca in cazul aragazurilor pe gaz.
Avantaje:
- aspect modern
- sigur de utilizat
- usor de curatat
- gateste rapid si uniform
- eficienta energetica ridicata (mai ales in cazul plitei cu inductie si a cuptorului cu convectie)
- control precis al temperaturii
Dezavantaje:
- cost de achizitie si facturi mai mari
- plita electrica se incalzeste mai greu (asta daca nu vorbim de plita cu inductie)
- riscul de a ramane fara curent
- modificarea instalatiei electrice