Cum poti verifica daca pavajul a fost corect montat
Pavajul reprezinta solutia ideala pentru amenajarea unui spatiu exterior practic si estetic. Daca iti doresti o curte sau o gradina moderna, amenajata cu pavaj, trebuie sa stii ca montajul este esential pentru mentinerea aspectului de-alungul anilor, iar lipsa profesionalismului montatorilor poate produce adevarate dezastre pe termen mediu si lung.
Nu este necesar sa fii specialist pentru a realiza o buna evaluare finala a montajului, trebuie doar sa urmaresti cateva aspecte cheie:
1. Formarea baltilor
Cu totii stim cat de neplacute sunt baltile aparute dupa ploi sau în urma topirii zapezii. Atunci cand acestea se formeaza pe suprafata pavajului, indica faptul ca montajul nu a fost bine realizat. Un pavaj corect montat nu va permite formarea baltilor, deoarece aceasta are o panta de minim 1%, care directioneaza apa catre rigole sau guri de scurgere.
Rigolele se monteaza liniar si colecteaza apa de pe întreaga suprafata deservita, ferindu-va astfel de neplacerile unei curti inundate sau pline de balti. Acestea sunt prefabricate la dimensiuni precise, iar îmbinarea lor se face de cele mai multe ori prin glisare, fara a fi necesara utilizarea vreunui instrument special.
2. Uniformitatea suprafetei pavate
Uniformitatea pavajului este cel mai vizibil indiciu care determina calitatea unei lucrari de pavare. O suprafata pavata in mod profesionist trebuie sa fie compacta, fara spatii goale si sa nu prezinte denivelari, oricat de mici, deoarece cu trecerea timpului acestea se vor accentua sub influenta traficului si a conditiilor meteorologice. Pentru a nu aparea astfel de probleme, este important ca montatorii sa efectueze toti pasii necesari pregatirii terenului:
- trasarea exacta si pichetarea suprafetei ce urmeaza a fi pavata;
- indepartarea stratului vegetal pana la adancimea din proiect;
- nivelarea si compactarea suprafetei excavate;
- adaugarea stratului suport.
Prin realizarea acestor etape se va obtine o structura corespunzatoare indeplinirii destinatiei alese, fie ca vorbim de un pavaj destinat traficului greu sau unul destinat traficului pietonal.
3. Aspectul rosturilor
Un pavaj corect montat trebuie sa aiba rosturile dintre pavele complet umplute cu nisip fin si uscat, pentru a nu permite deplasarea sau ciocnirea pavelelor, ruperea marginilor sau deformarea pavajului, indiferent unde este montat - pe o suprafata plana sau pe una cu panta. Pentru a oferi o buna stabilitate pavajului, este indicat sa fie presarate doua straturi de nisip intre rosturi, inainte si dupa tasarea pavajului cu placa vibranta. Stratul din urma va avea rolul de a umple rosturile, pentru o inchidere perfecta a acestora.
4. Montajul bordurilor
Montarea bordurilor este esentiala in mentinerea uniformitatii zonei pavate. Astfel, daca bordurile nu sunt puse corect, pavelele au mult spatiu la dispozitie si se pot separa, aparand denivelari sau chiar gauri in pavaj. Montarea corecta a bordurilor implica mai multi pasi, de la pregatirea stratului suport din balast si asternerea sa, asezarea bordurilor si alinierea lor cu un ciocan de cauciuc si fixarea bordurilor prin realizarea unei pane din beton. Mai multe despre montarea bordurilor poti afla aici.
5. Marginile pavelelor
Exista situatii in care colturile pavelelor se fisureaza pe masura ce pavajul este utilizat. Acest fenomen nu are legatura cu calitatea produsului, ci este tot un rezultat al unui montaj deficitar, care apare atunci cand stratul de suport nu este suficient de solid pentru a sustine incarcatura pavajului.
Aceste recomandari sunt valabile pentru lucrarile realizate cu pavele de uz rezidential.
Pentru a fi sigur ca pavajul montat va rezista timp indelungat, iti recomandam sa apelezi la serviciile unei firme specializate. Cu o vasta experienta in domeniul pavajelor, echipa de montaj Elis Pavaje, liderul pietei pavajelor din Romania, are capacitatea de a realiza toate etapele necesare unui astfel de proiect complex, de la montajului propriu-zis al pavelelor, lucrari de pregatire a terenului, la debarasare sau alte lucrari specifice implicate.
Afla mai multe detalii pe: http://www.elis.ro/servicii/.