De-a Arhitectura lansează platforma online „Şcoala mea”
Platforma a apărut din dorinţa de a împărtăşi experienţa acumulată pe parcursul derulării cursului pilot „De-a arhitectura în şcoala mea”, de a aduce în prim plan dorinţele şi ideile elevilor, referitoare la felul în care îşi doresc să arate spaţiile şcolii lor, idei care au stat la baza tuturor proiectelor realizate.
Mai important decât rezultatul fiecărui proiect în parte fondatorii De-a Arhitectura consideră că a fost procesul prin care toţi cei implicaţi au redescoperit şcoala, şi-au imaginat cum ar dori sau ar avea nevoie să arate, au propus soluţii pentru îmbunătăţirea spaţiului în care învaţă, şi-au prezentat ideile în faţa conducerii şcolii, au aflat ce presupune fundraising-ul, şi-au promovat proiectul, atât în mediul online, cât şi în rândul familiei, colegilor şi profesorilor din şcoală, au învăţat ce presupune partea de execuţie a unui proiect, descoperind, astfel, că ei înşişi pot aduce schimbarea în şcoala lor.
Elevii s-au implicat activ în realizarea proiectelor propuse de ei, dar acestea nu ar fi putut fi duse la bun sfârșit fără implicarea voluntarilor părinți, profesori, prieteni, arhitecți îndrumători cărora asociaţia le mulţumeştepe această cale.
Platforma „Şcoala mea” a fost realizată prin sprijinul acordat de Holcim România. Ordinului Arhitecților din România este partenerul și finanțatorul programului educațional „De-a arhitectura în şcoala mea”.
Asociaţia De-a Arhitectura a fost înfiinţată formal în ianuarie 2013 de către şase arhitecţi şi îşi propune o îmbogăţire a culturii arhitecturale şi urbane a societăţii româneşti actuale prin educaţia copiilor care sunt şi „formatori de opinie” ai părinţilor lor. Aici rezultatele asociaţiei din anul 2016: Raport 2016.
Misiunea Asociaţiei De-a Arhitectura
Construim prin educaţie. Construcţia noastră creşte când:
- Copiii şi adulţii înteleg şi iubesc valorile mediul construit şi sunt activi în comunităţile lor
- Profesioniştii mediului construit se implică prin educaţie în societate
- În educaţie, joaca, experimentul şi creativitatea sunt luate în serios