Designul poate insufla un aer proaspat intr-o cladire traditionala
Daca e sa ne gandim la imaginea traditionala a unui orasel de tara din Germania, va asteptati sa vedeti dealuri impadurite si pajisti inverzite iar pe ici pe colo cateva casute din caramida. Designerii de la Vecsey Schmidt Architekten au construit Casa cu gradina, cu o infatisare nostima, detalii pitoresti si un peisaj care aminteste de o ambianta bucolica. Spatiul care in trecut gazduia un hambar, reuseste sa isi pastreze farmecul traditional desi acum beneficiaza de tot confortul si dotarile unei locuinte moderne.
Casa cu gradina foloseste peretele exterior care delimiteaza proprietatea, transformand ceea ce in trecut era o structura ponosita intr-un loc ce te invita la relaxare si liniste. Peste peretii din piatra a fost construita o sarpanta din lemn, care sustine un acoperis in doua ape. Pantele abrupte permit ca la interior mansarda sa fie spatioasa pentru suprafata minimala pe care o are casa. Timpanele casei au fost decorate cu panouri din lemn traforat in modele traditionale, care actioneaza asemeni unui parasolar, filtrand razele soarelui ce patrund la interior. Modelul ales se repeta si la nivelul cornisei, creand o estetica unitara. La nivelul mansardei acel perete din lemn, in cadrul caruia a fost decupata o fereastra rotunda se deshide complet, lasand aerul si lumina sa patrunda in casa creand senzatia ca stai in mijlocul naturii.
La parter casa are un spatiu deschis, cu zona de discutii, bucataria si locul de luat masa iar accesul la etaj se face printr-o scara verticala, din motive de economie de spatiu. Doua usi batante au fost pozitionate la capete astfel incat sa separe functional spatiile. Parterul beneficiaza de o legatura directa cu gradina prin intermediul a trei usi duble care asigura o atmosfera luminoasa si aerisita la interior.
Interioarele sunt luminoase chiar daca sunt finisate cu placi din lemn natur. Combinand lemnul si textura pietrei din peretii pastrati, arhitectii au reusit sa mentina sub control costul investitiei si in acelasi timp sa aduca un omagiu vechii structuri. Faptul ca este inconjurata de vegetatie bogata ajuta intreaga ambianta iar noii proprietari vor fi incantati de mica oaza de liniste.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa