Despre Feng Shui și dragoni: De ce au găuri zgârie-norii din Hong Kong
Oricat de poetic si de Feng Shui ar suna aceasta teorie, adevaratul motiv pentru particularitatea arhitectonica in cauza este totusi mult mai pragmatic.
Conform reprezentantilor complexului de apartamente de lux Repulse Bay, una dintre constructiile prevazute cu misterioasa gaura, despre care se crede ca a fost prima de acest gen in Hong Kong, designul neobisnuit a fost ales in prima instanta pentru aspectul lui dramatic. Construit in 1986 de compania The Hongkong and Shanghai Hotels, complexul inlocuia cladirea coloniala The Repulse Bay Hotel, ridicata in 1920, generand un val de nemultumire in randul localnicilor.
Cu timpul insa s-a infiripat pe plan local teoria legata de “spiritul dragonului”, simbol al norocului, iar acest lucru i-a ajutat pe oameni sa accepte noua cladire prin prisma aerului sau mitic si misterios, potrivit dezvoltatorilor.
"Am auzit ca localnicii cred ca o familie de dragoni traieste pe dealurile inconjuratoare si mama-dragon isi duce in fiecare dimineata puii la mare, pentru a se imbaia in apa albastra invioratoare. Pentru a nu bloca accesul familiei de dragoni si a atrage ghinion asupra zonei, superstitia este ca ‘gaura’ a fost proiectata pentru ca dragonii sa poata trece prin ea”, a spus Martyn Sawyer, director la Hongkong and Shanghai Hotels pentru CNN.
Pe masura ce numarul constructiilor imobiliare a inceput sa creasca in Hong Kong, blocand prin densitatea lor privelistea si ventilatia, tot mai multe cladiri au inceput sa afiseze curioasa gaura din mijloc pentru a corecta aceste aspecte.
In Hong Kong se construieste cu aprobarea maestrilor Feng Shui
Poate ca gaurile din zgarie-nori nu au legatura cu principiile Feng Shui, insa acest antic sistem chinezesc conform caruia cladirile si obiectele trebuie sa fie pozitionate in armonie cu fortele spirituale joaca un rol important in arhitectura locala. Companiile au un buget special pentru consultanta de profil.
Influenta este foarte vizibila in constructii de referinta precum cladirea HSBC din Hong Kong, proiectata de firma de arhitectura Norman + Partners intr-o stransa colaborare cu maestrii Feng Shui. Cladirea, pazita de doi lei mari din bronz, care simbolizeaza bogatia si prosperitatea, are de pilda un atrium inalt care invita inauntru energia pozitiva “qi”, iar scarile rulante sunt pozitionate in asa fel incat sa impiedice spiritele rele sa urce.
Dezvoltatorii cladirii Bank of China Tower din Hong Kong, proiectata de aclamatul arhitect I.M. Pei in vecinatatea cladirii HSBC, au ignorant principiile Feng Shui atunci cand au prevazut niste elemente in forma de surubelnita pe acoperis, despre care s-a spus ca sapa gauri prin care se scurge bogatia Hong Kong-ului. Au fost apoi invinuiti pentru falimentul unor companii din zona, ba chiar si pentru o cazatura urata suferita de fostul premier britanic Margaret Thatcher.
Feng Shui-ul este luat atat de in serios aici, incat, dupa finalizarea Bank of China Tower, pe cladirea HSBC au fost montate doua structuri in forma unor tunuri, indreptate impotriva rivalului sau, menite sa o protejeze de energia negativa emisa de acesta.
Foto principala: Hongkong and Shanghai Hotels
Foto: Antonio Saba
Foto: Wikipedia