Despre imaginatie si arhitectura
“Sunt destul de artist pentru a desena liber dupa imaginatie mea. Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea. Cunoașterea este limitată. Imaginatia stapaneste lumea." Ati putea crede ca acesta este un citat dintr-un artist foarte cunoscut: poate Pablo Picasso sau chiar Leonardo da Vinci. Pana si el, desi inventator si cercetator, ar fi putut fi creditat cu aceste cuvinte. Dar citatul ii apartine de fapt unui fizician si matematician de Nobel: Albert Einstein. Surpinzator?
Arhitectii stiu ca e adevarat. Considerati de catre multi doar niste foarte precisi ingineri, ei isi bazeaza insa toata munca pe creativitate si arta. Fara a pune in lumina proasta stiinta, pot sa spun si sa fiu si crezuta ca imaginatia este extrem de valoroasa. Ea da forma cunosterii riguroase, aduce la viata cunostintele si ne extinde lumea. Nici o notiune liniara, asa cum sunt cuvintele sau listele de materiale care trebuie folosite la o casa, nu creeaza in minte atatea conexuni cate creeaza o imagine. Schitele si pictura, ca si fotografiile sau planurile 3D dau deodata volum si culoare unor lucruri care altfel ar fi monotone, greu de imaginat de catre oricine.
“Harti mentale” este o carte de Tony si Barry Buzan care mi-a atras atentia in urma cu doua saptamani. Am cumparat-o, costa cam mult, dar o recomand daca aveti chef de o viziune gestaltica asupra gandirii si de jocuri noi si inteligente. Interesant, dar se bazeaza pe chiar conceptul de “arhitectura mentala”, iar cartea nu este altceva decat o schita mai mare a frumusetii creierului nostru si a modurilor in care obisnuim sa gandim. Va las s-o descoperiti, daca vreti, dar pana atunci va spun doar atat din ea: toti ne nastem cu o imaginatie bogata, dar cele mai multe lucruri tind sa se dezactiveze daca nu le exersam. Daca ne-am antrena creierul sa lucreze la adevarata sa capacitate, ar intra in efervescenta. Gandirea e structurata pe atat de multe paliere, iar legaturile neuronale sunt atat de complexe incat nu o organizare liniara, ci una spatiala e solutia. Asa ca autorii propun organizarea mentala nu in liste, ci in desene si grafice. Folosirea culorilor si a imaginatiei pentru a face planuri, oragnigrame, pentru a invata, a memora si a crea. Sunt eficiente aceste harti mentale, intrebati? O sa va spun doar ca asa ati facut mereu pana acum la nivel neuronal de fiecare data cand ati gandit fara sa utilizati agenda telefonului. Asa functionam, de fapt.
In ce priveste arhitectura, cand cunostintelor despre structuri si materiale de constructie li se adauga amintiri cu mari serii de imaginiti si lucrari din intreaga lume, creativitatea, abilitatile graficie si mai ales imaginatia, atunci apar si ideile creative… orice cladire ar putea fi o capodopera, un fel de un fel de Simfonia a IX-a in materie de arhitectura.
Cenusiul lumii in care traim astazi cu toti este insa efectul unei strandardizari prea mari a modurilor de a gandi. S-o recunostem, cele mai multe cladiri actuale si chiar mai putin actuale nu au acest ingredient vital - imaginatia (si libertatea) arhitectului. Spatiul construit este adesea prea riguros, iar aceasta chiar si din cauza “publicului” consumator sau comanditar de proiecte. Uneori, ma simt de parca asteptarile noastre la adresa arhitectilor sunt vinovate de lumea in care traim: pe undeva chiar parerea despre ei i-a transformat, treptat, in niste mici masinarii de executie a unor proiecte standard.
Dar nu despre vinovatie vreau sa scriu. Acesta este un editorial care trebuia sa se termine cu doua indemnuri. Unul vizeaza constiinta celor ce creeaza case si spatii interioare, a arhitectilor si designerilor: amintiti-va sa va bucurati de ceea ce ati acumulat in minte, dar si de ceea ce aveti astazi la dispozitie, de inspiratia altor creatori ca voi. Meseria voastra e perfect imaginativa si o arta, iar voi stiti asta.
Pe de alta parte, voiam doar sa le atrag atentia celor care considera ca nu e treaba lor sa viseze mai sus de propriul acoperis. Dar daca vreti sa traiti intr-o lume care sa va sprijine propria imaginatie, cereti-le arhitectilor lucruri deosebite. Si veti schimba intreaga lume. Cereti creativitate si veti obtine propria libertate mentala.
Mai departe, cuvintele sunt de prisos... Poate ca ar trebui sa incep sa desenez ceea ce imi IMAGINEZ ca ar putea sa se intample in spatiul construit din jurul nostru?
Editorial de Alina Miron