Enclava transformata intr-un cartier ecologic alimentat cu energie solara
Un tren nefolosit si lasat in paragina undeva in zona de nord a metropolei pariziene s-a transformat intr-un cartier in care se produce energie din surse regenerabile si se investeste in arhitectura durabila.
Facand parte dintr-un plan ambitios de inverzire a orasului, municipalitatea investeste pentru a transforma zona ampla din lungul caii de transport Batignolles din al 17-lea arondisment in Clichy-Batignolles Eco-district, un cartier multi-functional care doreste sa promoveze transportul public, un mediu de trai sanatos, folosirea energiilor regenerabile si o mai mare biodiversitate. In vreme ce lucrarile continua in cele 50 ha cat ocupa intreg proiectul, biroul de proiectare Atelier Du Pont a finalizat de curand un mare complex de locuinte sociale, spatii comerciale, o gradinita si blocuri cu apartamente.
Lansat in 2001 si programat pentru a se finaliza in 2020, proiectul Clichy-Batignolles este organizat in jurul unui parc public de 10 ha si la final va contine 3400 de case dintre care jumatate vor fi pentru familiile cu venituri mici, 140.000 mp vor fi alocati spatiilor pentru birouri, 31.000 mp vor fi spatii comerciale, 38.000 mp vor fi destinati utilitatilor (centrul pentru sortarea deseurilor, statie de betoane, colectarea automata) iar 120.000 mp vor fi pentru Sediul Regional al Politiei si pentru noua cladire a Tribunalului din Paris. Este estimat ca intreaga investitie va crea in timp peste 12.700 de locuri noi de munca si va gazdui o populatie de 6.500 de locuitori.
Cartierul Clichy-Batignolles face parte dintr-un triunghi care leaga centrul de afaceri al Parisului de cartierul La Defense si Plaine Saint-Denis si, odata cu eliminarea barierelor administrative si a inelului exterior de transpor,t acesta va deveni o parte strategica a orasului pentru ca va permite dezvoltarea unor noi centre economice menite sa completeze si sa sustina buna-functionare a zonelor invecinate.
Cladirile construite in spiritul arhitecturii durabile urmaresc sa ii incurajeze pe locuitori sa mearga pe jos, au o abordare mult mai deschisa spre mediul urban inconjurator, beneficiaza de accesibilitate la mijloace de transport public si urmaresc sa sustina comunitatile locale.
Suprafetele extinse de vegetatie, fie ca este vorba despre parcuri sau despre peretii vegetali, vor ajuta sa reduca simtitor efectul termic de insula urbana. Doar 12% din suprafata totala a cartierului va fi pavata iar apa de ploaie va fi colectata si filtrata cu ajutorul plantelor de pe acoperisurile gradina si a celor din luncile artificial create. Serii intregi de panouri fotovoltaice vor fi instalate pe acoperis si cuplate cu surse geotermale pentru a reduce dependenta cladirilor din cartier de combustibilii fosili. Consumul de energie in imobile va fi limitat la 50k W/ mp pe un an de zile, aceasta valoare fiind mai mica decat cele impuse actual de reglementarile valabile in Paris.
Proiectul a intrat deja in ultima faza de realizare. Parcul este deja in proportie de 2/3 finalizat si a reusit sa demonstreze rolul important pe care il are in transformarea imaginii intregului cartier. Pe strada Avenue de Clichy toate imobilele rezidentiale si dotarile sunt fie finalizate fie in proces de finalizare, lucrarile de constructie la noua cladire a Tribunalului proiectata de arhitectul Renzo Piano avanseaza conform planificarii si acum se incep lucrarile la imobilele din lungul sinelor garii Saint-Lazare.
In 2020, cand acest proiect de dezvoltare si regenerare urbana va fi finalizat, va deveni un exemplu de urmat si de alte metropole.