Fructe și legume mai puțin cunoscute, pe care le poți planta în grădină
Gradina ta e un loc viu, dinamic, a carui amenajare se schimba in acelasi ritm in care timpul se scurge - de la zi la zi, de la luna la luna sau de la sezon la sezon. Ar fi intr-adevar ciudat sa spui despre o gradina ca este plictisitoare, dar ce faci daca te-ai saturat sa vezi si sa gusti in fiecare an fructele acelorasi pomi si legumele acelorasi plante? Iti propunem ceva mai neobisnuit: plante care nu sunt atat de cunoscute la noi, dar pe care merita cu siguranta sa le incerci!
1) Ridichea Watermelon
Ridichea Watermelon, denumita si “Carne Rosie” - cel mai probabil datorita culorii miezului - este un soi cu radacini mari, cu un diametru de 5-7 cm. Exteriorul ridichiilor Watermelon este alb, iar gustul este dulce, fiind potrivit mai ales pentru salate si ca garnitura. Pielita alba de deasupra este iute, dar iutimea dispare pe masura ce ridichea se maturizeaza. Ridichiile Watermelon se dezvolta bine in conditii reci, ideal primavara si toamna. Durata de maturizare este de 55 de zile.
2) Capsunile albe
Niste fructe rare si exotice, capsunile albe, desi ai putea spune ca sunt modificate genetic, sunt naturale si provin din America de Sud. Gustul este deosebit, fiind asemanator cu gustul ananasului. Dimensiunile fructelor sunt mai mici decat cele ale capsunilor obisnuite, iar culoarea alba le fereste de pasari. Perioada de coacere este mai-iunie, si ideal este sa le cultivi in sere.
3) Zmeura aurie
Cu un gust nu la fel de dulce ca cel al zmeurei rosii, zmeura aurie se coace insa in aceeasi perioada de timp ca sora sa: de la sfarsitul lui iunie la inceputul lui septembrie. Fructele sunt apreciate nu doar pentru gustul bun, dar si pentru aspectul lor decorativ deosebit. Sunt mari, cantarind si pana la peste 10 g, iar forma lor este conica. Planteaza-le in locuri insorite sau partial umbrite, si ai grija sa fie ferite de vant puternic si excese de apa.
4) Broccoli mov
Chiar daca are un timp de maturizare mai indelungat, broccoli-ul mov este o varietate mai zemoasa si mai aromata decat cel verde. In ciudat culorii deosebite, in timpul prepararii, la caldura, acesta ajunge tot verde. Cea mai buna perioada de cules este intre lunile februarie si aprilie.
5) Achocha
Planta cultivata de incasi in America de Sud, achocha face parte din familia cucurbitaceelor, alaturi de castravete si dovlecel, ceea ce inseamna ca se dezvolta bine in aceleasi conditii. Fructele au o forma ciudata, precum a imineilor; gustul se aseamana cu cel al castravetelui cand le mananci crude, iar cand le prepari se apropie de gustul ardeiului verde. Se recomanda sa le culegi cand au sub 2 cm si sunt inca moi, deoarece cand ating maturitatea, la dimensiunea de 5 cm, pielita este atoasa iar semintele trebuie inlaturate.
6) Cucamelon (castravete mexican)
Planta denumita la noi “castrapepene” este o combinatie intre castravete si pepene, in care se regasesc si aciditatea si gustul specifice citricelor. Dimensiunile fructului-leguma sunt ca cele ale boabelor de strugure, exteriorul aminteste de pepenii verzi, iar la interior este asemanator castravetelui. Desi se cultiva in special in SUA, cucamelonul se dezvolta asemanator vitei de vie si da recolte bune usor. Se planteaza de obicei primavara si se culege cand fructele ajung la dimensiunea unor boabe de strugure mari.
7) Morcovi colorati
Rosii, albi, violeti, galbeni - morcovii se regasesc in mult mai multe colori decat portocaliul cu care esti obisnuit! De fapt, majoritatea morcovilor erau mov inainte ca olandezii, in 1720, sa decida cultivarea lor in culoarea nationala, portocaliu. Pe langa carotenul specific morcovilor portocalii, cei galbeni contin luteina ce protejeaza ochii impotriva luminii soarelui, cei rosii contin multa vitamina A, iar cei albi ajuta la digestie.
8) Oca
Tuberculii de oca sunt foarte populari in America de Sud, fiind a doua leguma de pamant ca popularitate, dupa cartof. Gustul se aseamana cu cel al cartofului, fiind doar putin mai dulce si avand, uneori, chiar si note fructate. Tuberculii au diferite culori, de la galben la rosu. Cultivarea lor se face aproape identic cu cea a cartofilor, si oca se prepara aproape la fel ca acestia. Gustul este o combinatie intre cartof si morcov.