Gara construita in jurul unui arbore secular
Foto: Wikimedia Commons / CC BY 3.0
La vremea la care statia Kayashima a fost construita, in 1910, arborele exotic (stiintific cunoscut ca Cinnamonum camphora), in legatura cu care expertii estimeaza ca ar avea cel putin 700 de ani, se afla imediat langa cladirea garii. Anii care au venit ulterior au adus un flux tot mai mare de calatori, astfel ca, prin 1970, s-a pus problema extinderii garii. Planurile initiale care prevedeau inlaturarea copacului au intampinat rezistenta din partea cetatenilor.
Asociat de-a lungul timpului cu o zeitate locala, arborele de camfor era venerat de localnici. Un zvon s-a raspandit cu repeziciune: cine indrazneste sa atinga copacul sacru va fi vatamat.
Ba unii au zarit incolocit de crengile sale un sarpe alb, asociat cu multe zeitati sintoiste, si au vazut chiar fum ridicandu-se deasupra copacului.
In cele din urma, autoritatile au cedat, iar planurile noi de extindere au luat in calcul incorporarea aborelui in arhitectura garii. Astfel, in platforma suspendata prin care a fost marita capacitatea statiei a fost decupata o deschidere rectangulara, prin care se iveste, vizibila din strada, coroana bogata a arborele inalt de 20 de metri.
Lucrarile au fost incheiate in 1980, cand, triumfatori, localnicii au amenajat in jurul lui un mic altar. Arborele este, de asemenea, inconjurat de un gard, pentru a-l proteja de vizitatori. Sau cumva invers?
Arborele de camfor din statia Kayashima a dainuit pana in zilele noastre ca marturie vie a fortei pe care o poate avea o comunitate unita si implicata.
Foto: Wikimedia Commons / CC BY 3.0
Foto: Wikimedia Commons / CC0 1.0