Hidroizolarea corectă a unei camere de baie
Pentru a nu avea probleme cu infiltratiile de apa in pardoseli sau in pereti la bai si/sau bucatarii, acestea trebuie sa dispuna de o hidroizolatie eficienta care sa impiedice orice fel de accidente care ar putea duce la deteriorarea finisajelor din incaperile adiacente acestora.
Pe langa problemele vizibile (exfolierea tencuielilor si a vopselei de pe pereti sau tavane, deteriorarea finisajelor de pardoseala), apa infiltrata poate avea ca efect si corodarea armaturilor din plansee, grinzi sau din stalpi.
Este recomandat sa acordati o atentie deosebita modului in care se face hidroizolarea bailor si a bucatariilor, orice interventie ulterioara insemnand distrugerea finisajelor de pardoseala si/sau de perete, prin schimbarea integrala a acestora sau prin carpeli in cazul interventiilor mai restranse.
Evaluarea situatiei
Hidroizolarea bailor sau a bucatariilor nu este o problema complicata, dar are o anumita complexitate datorita faptului ca trebuie sa se tina seama de mai multe elemente care pot influenta comportamentul hidroizolatiei. Printr-o evaluare corecta, trebuie sa stabilim tipul de structura al cladirii, tipul de planseu, modul in care sunt amplasate instalatiile de apa calda si canalizare, finisajul ales pentru pardoseala si pereti, dispunerea instalatiilor in pereti, tipul de zidarie si grosimea acesteia etc.
Pentru exemplificare am ales o incapere de baie situata intr-o constructie din zidarie, cu planseu din beton armat, cu un perete exterior si cu instalatiile ingropate in perete (cazul cel mai utilizat la noi, nu neaparat cel mai bun!). Instalatiile sunt situate (convenabil!) pe un singur perete, iar camera de baie va avea doar cabina de dus, lavoar, bideu si wc, amplasate (tot convenabil!) pe acelasi perete cu instalatiile.
Trasarea si montarea instalatiilor
Presupunem ca peretii si planseele au fost realizate corect si am ajuns la faza in care trebuie sa trasam si sa montam instalatiile (apa calda, apa rece, electrice, canalizare).
Aici trebuie sa precizam ca instalatiile ingropate in perete nu constituie cea mai fericita solutie, dar este utilizata pe scara larga la cele mai multe dintre constructiile de la noi. In cele mai multe cazuri, se "sapa" in pereti traseele (santuri) pentru tevile de apa calda si apa rece si pentru cablurile electrice, urmand ca dupa pozarea tevilor si a cablurilor sa se incarce cu tencuiala. In acest caz, apare un dezavantaj: tevile astfel pozitionate nu mai sunt in perimetrul hidroizolat. In situatia in care acestea se sparg sau cedeaza la racorduri, pot aparea infiltratii.
In ceea ce priveste integrarea in pardoseala a tevii de scurgere, exista doua variante care depind de grosimea tevii si a sapei. In primul caz se "sapa" in pardoseala un sant in care se pozitioneaza teava, ulterior turnandu-se sapa la nivelul dorit. Exista si varianta a doua, in care toata teava este inglobata doar in sapa (grosimea mai mare a acestei sape trebuie sa se coreleze cu nivelul sapei din camera adiacenta usii de la baie).
Indiferent de solutia aleasa, sub teava de canalizare si sub gurile de scurgere, este necesar sa hidroizolati pana la un nivel optim (nivelul ghenei).
Turnarea sapei si tencuirea incaperii
Exista situatii (mai rare) in care, inainte de pozitionarea tevilor, peretii au fost deja tencuiti. In acest caz, saparea santurilor pentru tevi si montarea acestora se face in tencuiala, ramanand sa se execute doar turnarea sapei. In situatia uzuala, incaperea va fi tencuita, iar apoi turnata sapa la nivelul dorit, indicata fiind aceasta ordine, pentru a elimina urmele grosiere de tencuiala pe sapa.
Atentie la turnarea sapei! Aceasta trebuie sa aiba o panta usoara spre gura de scurgere (sifon de pardoseala) !!!
Hidroizolarea baii
Dupa uscarea tencuielii si a sapei, este indicat sa se curete bine toata incaperea si sa se elimine toate urmele de grasime, detergenti, sapun etc (n-am inteles niciodata de ce mesterii prefera baile sau dormitoarele mici pentru cantonament).
Este momentul sa montati hidroizolatia:
Se recomanda utilizarea unei pelicule (vopsele) hidroizolante pe baza de ciment, astfel incat sa faca o priza buna cu sapa si sa fie un suport adecvat pentru adezivul placilor ceramice.
Aplicarea se face cu un trafalet, intai pe pereti (15 - 20 cm inaltime), iar in dreptul cabinei de dus pe toata inaltimea camerei, pentru a impiedica infiltrarea apei prin rosturile faiantei.
In functie de tipul de produs (a se citi instructiunile de utilizare) este obligatoriu ca la imbinarile dintre pereti si pardoseala si la imbinarile dintre pereti sa se aplice o banda din impaslitura de fibra de sticla care sa previna aparitia fisurilor. Peste aceasta banda se va mai aplica inca un strat de pelicula hidoizolanta.
In cazul gurilor de scurgere, cu ajutorul unui fier de glet sau cu ajutorul unei pensule, este bine sa introduceti pelicula hidroizolanta pana sub aceasta.
Montarea finisajelor
Avand in vedere ca in exemplul nostru baia este dotata cu o cuva de dus la nivelul pardoselii, este recomandat ca aceasta sa se monteze prima si sa se faca o proba de functionare pentru a va asigura ca racordul la canalizare este corect executat.
Abia dupa aceasta se poate trece la montarea efectiva a finisajelor de pardoseala si pereti, la montarea obiectelor sanitare si la racordarea la apa si canalizare.
Cateva specificatii tehnice
Dupa uscarea peliculei hidroizolante, este indicat sa verificati corectitudinea pantei pardoselii (scurgerea apei spre sifon). La fel se va proceda si dupa montarea gresiei.
Toate imbinarile intre obiectele sanitare si pereti/ pardoseala trebuie sa se etanseze, pentru a impiedica infiltrarea apei.
Pentru umplerea rosturilor dintre placile ceramice trebuie sa utilizati chituri impermeabile.
In cazul in care apare mucegaiul, evitati sa frecati rosturile dintre placile ceramice cu bureti de sarma.
Concluzii
Dupa cum se vede hidroizolarea bailor nu este o chestiune complicata, iar printr-o executie corecta puteti scapa de multe batai de cap si puteti creste durata de viata a cladirii, pastrand conditii optime de locuire. Este recomandat sa respectati detaliile de executie propuse de proiectant.
Despre hidroizolarea bailor sau a bucatariilor amplasate in constructii pe structuri usoare sau cu pereti despartitori usori vom discuta in alte articole.