Ideile din sertar
Ce poti face cu un sertar vechi, ramas de la o piesa de mobilier uzata? Dar cate nu poti face? O tava pentru servit, un sistem de organizare a amintirilor sau un tablou tridimensional numai bun de pus pe un perete. Il poti picta, poti lipi pe el autocolant, servetele sau poti monta il el placi de mozaic. Il poti transforma in raft, in tabla de sah sau tabla pentru țintar (cine isi mai aduce aminte jocul), in tablia unei masute sau a unui scaunel... Imaginile arata doar cateva dintre transformarile la care s-au gandit altii.
Valoarea optima a umiditatii in locuinta
Pe timpul iernii, cand temperatura de afara scade dramatic, si umiditatea scade foarte mult, atat afara, dar si in casa. Totodata, avem tendinta sa aerisim mai rar, iar sistemele de incalzire usuca aerul din casa, astfel incat pe durata celor trei-patru luni de vreme friguroasa trebuie urmarita cu atentie umiditatea din casa.
In plus, vremea a devenit in ultimii ani extrem de schimbatoare de la o zi la alta, iar umiditatea trebuie adaptata in functie de temperatura de afara.
Iata care este nivelul optim de umiditate, in functie de temperatura de afara:
Daca temperatura de afara este cuprinsa intre 10 si 20 de grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui sa fie in intervalul 40-50%;
Daca temperatura de afara este cuprinsa intre 0 si 10 grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui sa fie in intervalul 35-45%;
Daca temperatura de afara este cuprinsa intre -10 si 0 grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui sa fie in intervalul 30- 40%, pentur a evita condensul.
In camera bebelusului se recomanda urmarirea frecventa a temperaturii si a nivelului de umiditate, pentru a-i asigura micutului un mediu sanatos si un aer de calitate. Astfel, umiditatea trebuie sa fie intotdeauna mai mica de 60%, pentru a nu creste riscul de aparitie a mucegaiului. care favorizeaza dezvoltarea astmului, a reactiilor alergice la copii sau a altor probleme respiratorii. Insa nici o umiditate prea scazuta nu este benefica. Aceasta nu ar trebui sa scada sub 30%.
Pentru un nivel de umiditate intre 30-60%, se recomanda asezarea unui umidificator langa patul bebelusului, iar daca umiditatea creste peste 50-60%, trebuie folosit un dezumidificator.
Aerul uscat sau umiditatea prea ridicata are un impact negativ asupra sanatatii. Iata ce poti face pentru a asigura o umiditate optima:
- O metoda sigura consta in utilizarea unui dezumidificator sau a unui umidificator, dupa caz. Aceste aparate asigura, la o simpla apasare de buton, un nivel optim de umiditate.
- Cea mai simpla maniera in care poti sa reglezi nivelul umiditatii din casa este sa aerisesti fiecare camera de doua ori pe zi, dimineata si seara;
- Utile pentru a regla umiditatea din locuinta sunt si plantele de interior, care absorb umezeala;
- Daca aerul este prea uscat, asaza un vas de apa pe calorifer, pentru a creste nivelul de umiditate;
- Evita sa usuci rufele in casa, pentru a nu creste nivelul de umiditate;
- Porneste sistemul de ventilatie cand faci baie sau aeriseste bine dupa ce ai terminat.
Umiditatea este un factor extrem de important atat pentru confortul persoanelor din casa, cat si pentru sanatatea lor, de aceea iti recomandam sa aplici sfaturile de mai sus pentru a pastra un nivel optim de umiditate in locuinta ta.
Sursa foto: Shutterstock
Sursa: https://alecoair.ro/blog/umiditatea-din-casa-de-ce-este-importanta-cum-te-afecteaza-si-cum-obtii-un-nivel-optim-> Intra sa afli mai multe informatii si alte articole interesante