Îmbinarea în coadă de rândunică – cea mai rezistentă îmbinare întâlnită la casele din lemn
Având ca origine tâmplăria tradițională japoneză, îmbinarea în coadă de rândunică se întâlnește foarte des și în construcțiile de lemn din România, construcții ce rezistă foarte bine odată cu trecerea timpului.
Dotările noastre în materie de tehnologie și software ne-au permis să abordăm numeroase proiecte cu construcții de case care au prevăzute în componența lor astfel de îmbinări, ce oferă o bună rezistență și durabilitate construcției.
Îmbinarea în coadă de rândunică este în cele mai multe cazuri o îmbinare de colț, care predomină la construcțiile caselor din lemn cu grinzi dreptunghiulare.
Există mai multe moduri de a realiza tăieturile și îmbinarea, însă în toate aceste îmbinări lemnul este decupat la capete sub formă trapezoidală, iar “dinții” astfel formați se întrepătrund realizând o legătură foarte rezistentă în timp. Se fac la capetele bucăților ce urmează a fi îmbinate mai mulți astfel de dinți, tăierea fiind făcută sub diverse unghiuri.
Aceste tăieri ale capetelor pot fi realizate în fabrica Doxar cu ajutorul mașinilor special concepute, planurile tăierilor fiind atent proiectate de către personalul nostru profesionist în acest domeniu.
Dinții pot fi îmbinați cu sau fără adeziv. Îmbinarea și fixarea acestor “dinți” care imită foarte bine coada de rândunică, se poate realiza bătând ușor cu un ciocan.
Sunt 3 tipuri de îmbinări în coadă de rândunică, des întâlnite la construcțiile din lemn, și anume:
- Îmbinarea propriu-zisă, în care sunt vizibile ambele capete ale îmbinării (exemplu în primele 2 imagini, de la începutul acestui articol);
- Îmbinarea pe jumătate, în care este vizibilă doar o singură parte a îmbinării;
- Îmbinarea prin alunecare, în care pe o suprafață din lemn este decupat un șanț cu secțiune trapezoidală, iar pe cealaltă suprafață este conceput un dinte în formă de trapez. Îmbinarea are loc prin alunecarea dintelui în șanțul special conceput pentru acesta. (exemplu în imaginile 3, 4 și 5 din acest articol);
Această tehnică de îmbinare a lemnului este foarte des întâlnită la casele sau clădirile cu un stil rustic sau tradițional, oferind privitorului un aspect plăcut, desprins de pe vremurile bunicilor noștri. Oferă o rezistență foarte ridicată la intemperii și se menține foarte bine odată cu trecerea anilor.
Localizat în Gura Humorului, orășel situat în mirificul ținut al Bucovinei, înconjurat de păduri de rășinoase și de renumite mănăstiri, Doxar este unul dintre constructorii de referință de structuri și case de lemn din România.